La Vanguardia (Català)

Badalona recorrerà contra la sentència que tomba la taxa per gravar pisos buits

- Badalona

L’Ajuntament de Badalona recorrerà davant el Tribunal Suprem contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona la raó a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructu­ració Bancària (Sareb) i que declara nul·la la taxa municipal de 620 euros per a la verificaci­ó de l’ús anormal dels habitatges en casos de desocupaci­ó permanent.

El govern que lidera Dolors Sabater ha anunciat que continuarà inspeccion­ant els pisos buits atenent la llei 18/2007 del Dret de l’Habitatge, amb la intenció d’incorporar al mercat de lloguer els pisos desocupats durant més de dos anys.

La sentència impedeix que els grans propietari­s o tenidors de pisos siguin gravats amb una taxa que es destina a sufragar les despeses d’inspecció dels habitatges, moltes de les quals estan en un permanent estat de desocupaci­ó. El govern municipal adverteix que ara aquestes taxes “les haurà d’assumir el contribuen­t”.

La taxa es va impulsar el 2016 amb la intenció de detectar els pisos buits en una ciutat on no hi ha habitatges socials. La inspecció detectaria els pisos desocupats durant més de dos anys i la pressió sobre els propietari­s permetria fer aflorar el parc d’habitatges de la ciutat. La taxa cobria la despesa derivada de la inspecció i la tramitació dels expedients.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Badalona havia iniciat uns 70 expedients per verificar l’ús o la desocupaci­ó dels habitatges i així poder garantir, entre altres temes, la seguretat dels immobles i del veïnat perquè moltes finques acabaven sent ocupades en detriment de les famílies més necessitad­es.

Es calcula que a Badalona hi ha uns 1.200 pisos de grans propietari­s que no compleixen cap mena de funció social, malgrat el compromís adquirit per les grans corporacio­ns financeres i entitats bancàries.

L’alcaldessa de Badalona, visiblemen­t enfadada, va declarar que “és indignant que el sistema politicoju­dicial vigent estigui al servei de les grans tenidors que especulen amb l’habitatge, en lloc d’estar al servei de la ciutadania”. La batllessa veu “doblement indignant que una entitat com el banc dolent”, que ha estat “rescatat amb diners públics”, es dediqui a anar “contra les polítiques que afavoreixe­n la ciutadania”. Per tant, l’Ajuntament recorrerà i “continuarà inspeccion­ant per poder sancionar” els qui acumulen pisos buits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain