La Vanguardia (Català)

La cuina a la tele

- MARUJA CALLAVED GASTÓN (1928-2018) Realitzado­ra i presentado­ra de televisió MARIO SASOT

En poc temps ens ha marxat una altra figura pionera dels inicis de la televisió espanyola amb denominaci­ó d’origen aragonès. Després de la mort, el desembre passat, del cineasta i dramaturg saragossà Alfredo Castellón, dimarts passat va morir Maruja Callaved, nascuda a Jaca (Osca), pionera en la història de la televisió espanyola i la primera que va realitzar un programa de cuina, una cosa que esdevé tan habitual i imprescind­ible avui a gairebé tots els canals generalist­es. També va ser la primera dona que va treballar als informatiu­s de la televisió pública, on va arribar a presentar el Telediario.

Maruja, filla d’Isidro Callaved, reconegut ebenista, i de Juana Gastón, va estudiar el batxillera­t a l’institut d’ensenyamen­t mitjà Domingo Miral de Jaca, es va graduar en Magisteri a Osca i va començar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universita­t de Saragossa. Amb tot just 20 anys ja exercia de professora al Liceu Francès de Barcelona. El seu matrimoni amb Antonio Mejía, ja mort, la va portar a desplaçar-se a Madrid, on va néixer la seva passió pels mitjans audiovisua­ls. Va entrar a treballar com a locutora a l’emissora de ràdio La Voz de Madrid i d’allà va passar a TVE, on transcorre­ria la resta de la seva vida profession­al.

Del seu treball als mitjans, una altra periodista pionera, Josefina Carabias, va dir, amb motiu d’un homenatge que li van retre un grup de dones periodiste­s i escriptore­s l’any 1975, que “Maruja Callaved tenia àngel i sabia parlar molt bé. Era una dona moderna, de gran talent, amb bona preparació intel·lectual, sòlids coneixemen­ts universita­ris i gran capacitat d’organitzac­ió i treball”.

L’aragonesa va començar a treballar als estudis de TVE del passeig de La Habana a començamen­ts dels anys seixanta en el programa Walter y la familia Corchea, amb altres històrics de la casa com Blanca Álvarez i Jesús Álvarez.

La seva tasca va recórrer tots els estrats de la professió. Va arribar a exercir de locutora en off de l’espai Club del sábado, i alhora va anar introduint-se a la redacció, una feina gairebé vedada aleshores a les dones.

Aviat es va vincular als serveis informatiu­s al programa Panorama de actualidad, i va ser una de les primeres locutores a presentar el Telediario. Fins a finals de la dècada dels seixanta va pertànyer a aquest departamen­t de TVE, del qual es va anar desvincula­nt gradualmen­t.

El 1967 els seus caps li van suggerir de crear un programa “per abans del telenotíci­es que atrapés bàsicament les dones que en aquells moments estaven fent el dinar”.

I així va néixer Vamos a la mesa, un programa que, amb una capçalera rupturista i divertida, parlava de dilluns a divendres a partir d’un quart de tres i durant un quart d’hora d’alimentaci­ó, productes, dietes sanes i receptes. L’any següent va passar a emetre’s després del Telediario, a dos quarts de quatre. En aquesta nova fase Callaved va arribar a disposar de col·laboradore­s especialis­tes en nutrició i, com que no hi havia cuina al plató, la part pràctica s’il·lustrava amb dibuixos explicatiu­s.

L’espai va obrir camí a d’altres de posteriors, anys més tard, com el d’Elena Santonja Con las manos en la masa.

El gran èxit del seu programa la va portar a sondejar nous àmbits també destinats al públic majoritàri­ament femení, com Nivel de vida, que Callaved presentava amb Blanca Álvarez i que incloïa, a més de la cuina i la gastronomi­a, seccions sobre decoració, salut i cosmètica. Als anys setanta va deixar d’aparèixer a la pantalla com a presentado­ra i es va dedicar a altres tasques com a redactora, realitzado­ra i directora d’espais.

Entre ells va dirigir, el 1975, Aquí y ahora, presentat per José Luis

Va ser la primera que va fer un programa de cuina a TVE, ‘Vamos a la mesa’, l’any 1967

Uribarri, que iniciava l’etapa dels magazines posteriors al Telediario 1. El van seguir d’altres com Gente, amb Isabel Tenaille en pantalla, i Gente hoy, conduït per Mari Cruz Soriano, tots ells dirigits o supervisat­s per Maruja Callaved.

Una de les seves últimes aparicions en pantalla va ser fa tan sols uns anys durant la gala dels premis Iris, atorgats per l’Acadèmia de la Televisió, a la qual pertanyia. Llavors Callaved va compartir escenari amb els membres del programa de cuina Masterchef, que la van reivindica­r com a precursora del gènere que va ser.

Entre els molts guardons que va rebre en la seva dilatada trajectòri­a hi ha l’Antena de Oro el 1963, guardó compartit aquell any en la categoria de televisió amb Blanca Álvarez, Matías Prats, Enrique Rubio, Federico Gallo, David Cubedo i Jesús Álvarez.

A la seva terra natal, amb la qual sempre va mantenir contacte, va rebre el 1976 el Sueldo Jaqués, màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Jaca, i l’any passat va ser objecte a Osca d’un homenatge especial durant el I Congrés del Producte i la Gastronomi­a del Pirineu, “Hecho en los Pirineos”.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain