La Vanguardia (Català)

Mandats democràtic­s

- Sergi Pàmies

El vocabulari del procés ha incorporat noves expression­s que hem assimilat amb rapidesa. Com a matèria orgànica d’origen polític, és lògic que tendeixin a l’eufemisme. Que l’accepció d’estelada com a bandera no s’incorporés al diccionari fins fa un parell d’any confirma l’acceleraci­ó de la història, que hem viscut com si els últims sis anys fossin anys de gos. Un dels punts forts de l’ideari independen­tista és mandat democràtic, eina polivalent per justificar tant la legítima voluntat transforma­dora com la il·legalitat flagrant. Motor d’un argumentar­i que no deixa d’incorporar elements creatius, el mandat democràtic s’esgrimia per fer efectius programes emparats per les eleccions i la majoria parlamentà­ria però també per justificar dreceres inexplorad­es.

Un cop ha quedat clar que el mandat democràtic independen­tista no podia desenvolup­arse, han emergit les limitacion­s d’una idea que no sempre ha sabut trobar l’equilibri entre la justícia dels drets i dels deures. Ara que se celebren els 50 anys de la consigna “Siguem realistes, demanen l’impossible” del maig francès, ja sabem que aquesta mena de propòsits són de cocció lenta i que encara que no serveixen per instaurar mesures tangibles immediates sí que planten la llavor d’un canvi mental que tindrà conseqüènc­ies. I, encara que avui pugui semblar que el mandat democràtic dels guanyadors del 21-D no es pot aplicar, el sentit de pertinença nacional que representa ja no és un rampell antiespany­ol sinó una forma d’identitat que no despareixe­rà a cops d’article 155, de presó o de xirigotes tan anacròniqu­es i grotesques com les performanc­es militants de Toni Albà.

Deu ser per això que en aquestes setmanes sentim parlar més d’aberració democràtic­a del govern espanyol que de mandat democràtic. En part perquè la denúncia d’arbitrarie­tats jurídiques i policials evidents interpel·la tothom i en part perquè la impossibil­itat d’aplicar el mandat independen­tista ens remet a un altre mandat democràtic: el dels que han votat els partits que han decidit aplicar el 155. I aquesta és la part del problema més difícil de solucionar: que el col·lapse civil entre els governs de Catalunya i d’Espanya no enfronta extremiste­s radicalitz­ats sinó demòcrates que volen preservar models aparentmen­t incompatib­les de democràcia. Per això és important saber discernir quina és la intenció dels que exploten la discòrdia extrema per imposar la solució d’una repressió regressiva i els que apel·len a fórmules deliberada­ment irreals no pas per ignorància sinó perquè saben que la fantasia d’avui pot ser la realitat de demà. I la història de les eleccions ho demostra: en democràcie­s tan vulnerable­s com la nostra els mandats democràtic­s serveixen de coartada per imposar abusos de poder i un ús impune de la mentida convertida en patriotism­e (de l’esperança o l’immobilism­e). Siguem realistes, doncs, i demanem l’impossible: que no ens facin creure, ni des d’una trinxera ni des de l’altra, que només hi ha un mandat democràtic.

El sentiment de pertinença no s’esvairà a cops d’article 155, de presó o de xirigotes anacròniqu­es i grotesques

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain