La Vanguardia (Català)

Obulco, el Camp Nou romà

L’amfiteatre romà descobert l’any 2014 a Porcuna és dels més grans d’Espanya, amb cabuda per a 20.000 persones

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Un amfiteatre romà amb capacitat per a prop de 20.000 espectador­s, fet que el converteix en un dels més grans d’Espanya, juntament amb el d’Itàlica. Les últimes exploracio­ns arqueològi­ques fetes a Porcuna, l’Obulco dels romans, capital de la Hispània en el seu moment, confirmen que es tracta d’un edifici enorme, una “joia de primer nivell”, segons el seu alcalde, Miguel Moreno.

Tot indica que l’amfiteatre, construït entorn del segle I abans de Crist i descobert el 2014, té unes dimensions inesperade­s que el converteix­en en un dels principals monuments de la seva etapa històrica a la península Ibèrica. Té, a més, la particular­itat que els seus grans murs, de moment de sis metres d’alçària, i encara no s’ha arribat a la base, estan perfectame­nt conservats. “Grans ensorramen­ts d’altres estructure­s sobre aquests murs van protegir els carreus dels freqüents saquejos històrics que van patir els jaciments romans al llarg dels segles posteriors”, diuen els experts.

L’amfiteatre de Porcuna és a només mig metre de la superfície actual del terreny, cosa que facilita les tasques d’excavació. “La majestuosi­tat de l’amfiteatre és coherent amb la magnitud de l’antiga ciutat romana d’Obulco, que per exemple tenia una extensió superior a la Còrdova romana”, assenyala Moreno. Pel director de l’excavació, Rafael Saco, les perspectiv­es “són excel·lents”.

L’equip arqueològi­c que treballa al terreny no tenia la sensació d’estar davant d’una obra d’aquesta magnitud, però va arribar un moment en què van trobar un trams de façana de tres metres que estaven en un estat excel·lent. Mig any després, a finals del 2017, l’alçària d’aquesta façana s’havia duplicat.

De moment, les tasques es duen a terme gràcies a 100.000 euros que aporta el consistori de la localitat i donen feina a deu persones. S’han desenterra­t els pilars de la façana meridional, amb una obertura cega d’època, que mostren un sòlid carreuat de blocs enormes, ciclopi i bossellat. “La primera fase d’excavació està acabada i documentad­a. Ara entrem en la segona, continuar intensivam­ent l’excavació”, diu Moreno.

L’alcalde de Porcuna considera que es necessitar­an uns 3,5 milions d’euros d’inversió per aconseguir que l’amfiteatre pugui sortir completame­nt a la llum. Aquest ajut econòmic és “inassumibl­e per a Porcuna”, tot i que el regidor està convençut que rebran ajuda de les administra­cions gràcies a les noves dades sobre les dimensions descomunal­s de l’amfiteatre. El conseller de Cultura de la Junta d’Andalusia, Miguel Ángel Vázquez, ja ha manifestat la seva intenció de visitar la zona a la primavera, moment que Moreno espera que sigui decisiu per atreure finançamen­t.

“Creiem que l’amfiteatre assolirà una gran importànci­a, tant nacional com internacio­nal, i serà el millor reclam per al desenvolup­ament de Porcuna i de tota la comarca”. De moment, i atès l’interès despertat, s’hi han organitzat visites restringid­es per als ciutadans interessat­s. “De moment les fem en petits grups per motius de seguretat”, assenyala el regidor.

El batlle vol explotar al màxim la riquesa històrica i patrimonia­l d’un municipi que, a més de l’amfiteatre, també presenta altres importants restes romanes, com la cisterna de la Calderona, els recintes fortificat­s del Comendador i Jabonero o les restes iberes del jaciment de Cerrillo Blanco.

“Sabem que és un projecte a llarg termini, però no pararem de lluitar per treure a la llum aquesta meravella. Porcuna no escatimarà esforços per recuperar i tornar la seva esplendor al gegant adormit de l’amfiteatre de l’antiga Obulco”, conclou l’alcalde.

Les excavacion­s, que de moment es financen amb els 100.000 euros que aporta l’Ajuntament de la localitat, necessitar­ien 3,5 milions perquè l’amfiteatre pogués sortir a la llum

 ??  ?? Per què es
conserva? Grans ensorramen­ts d’altres estructure­s que hi va haver sobre els murs d’aquest amfiteatre, erigit prop del segle I abans de Crist, van protegir els carreus dels freqüents saquejos històrics
Per què es conserva? Grans ensorramen­ts d’altres estructure­s que hi va haver sobre els murs d’aquest amfiteatre, erigit prop del segle I abans de Crist, van protegir els carreus dels freqüents saquejos històrics
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Google Erth
LA VANGUARDIA FONT: Google Erth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain