La Vanguardia (Català)

La còlera de McDormand

- SALVADOR LLOPART

Tres anuncios en las afueras

Direcció: Martin McDonagh

Intèrprets: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Arrelson.

Producció: Regne Unit-EUA. 2017.

121 m. Three billboards outside Ebbing, Missouri. Drama. La tragèdia travessa de banda a banda aquests Tres anuncios en las afueras, ziga-zaga de prejudicis i odi; un complet i, cal afegir, emotiu tractat sobre la còlera a l’abast de tothom. Al mateix temps, i aquí és on resideix en bona mesura la seva grandesa, s’acosta als personatge­s del drama sense simplifica­r-los ni ridiculitz­ar-los, fent que el seu dolor sigui el nostre i, quan és del tot impossible, per badocs o antipàtics, fent, almenys, que sentim compassió per ells. Tres anuncios... és una estranya combinació d’humor i malenconia, de violència i insensates­a, de grandesa i bogeria, tot alhora, i en tots els implicats, que descansa en la bella empatia cap als protagonis­tes d’un film d’ovació, amb la platea dempeus.

Arrenca un any després de l’assassinat de la filla de Mildred, mare tossuda que encarna amb generosa convicció Frances McDormand, un rostre habitual a les pel·lícules dels Coen (de fet, està casada amb el més gran dels germans). A les seves mans, o millor, als seus ulls, en una mirada decidida i ferma, una mica embogida, com de ferro, Mildred se’ns mostra com una dona sense sofisticac­ió però d’una gran determinac­ió. Només exigeix una cosa: que el crim de la seva filla adolescent, violada i cremada, no quedi impune, sense càstig.

El seu enemic, o això sembla, és el departamen­t de policia del poble on transcorre la tragèdia, com assenyalen els tres anuncis acusatoris que desencaden­en el drama, col·locats per ella als límits del seu poble, Ebbing, Missouri. Aquests anuncis s’adrecen al cap de policia, l’ogre bo que interpreta Woody Harrelson, i a l’oficial Dixon, un dels seus homes, l’histriònic Sam Rockwell.

McDonagh (Amagats a Bruges, 2008) ha fet de la brutalitat en el llenguatge la seva marca de fàbrica. Però el traç amb què dibuixa els seus personatge­s amplia aquí la paleta de sensacions, fins ara massa deutora de l’univers Tarantino. No hi ha crueltat, com en altres ocasions (Set psicòpates, 2012). Hi ha duresa en la mirada. I personatge­s complexos i molt humans; tan humans i contradict­oris per sostenir conviccion­s oposades alhora, cosa que fa gran un artista com McDonagh.

 ??  ?? Frances McDormand a Tres anuncios en las afueras
Frances McDormand a Tres anuncios en las afueras

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain