La Vanguardia (Català)

El sostre és el cel

Sublim i encara amb Coutinho a la recambra, el Barça entra en fase espectacul­ar

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

El Camp Nou va tornar a registrar una entrada discreta com és costum en aquesta temporada, aquesta vegada a causa, fonamental­ment, d’un horari infame. El joc pràctic i mecanitzat de la primera fase de l’era Valverde ha estat assenyalat com un factor clau de la deserció. Sense discutir la inqüestion­able eficàcia en els resultats, a l’entrenador se li demanava més espectacle, anar un punt més enllà, més emoció. Els números no arribaven a convèncer el barcelonis­me de la possibilit­at d’una temporada gloriosa.

Valverde va haver de començar des del més profund dels inferns, amb la doble derrota a la Supercopa que va ocasionar un tsunami als vasos comunicant­s que connecten Barcelona i Madrid. Progressiv­ament, a còpia d’un discurs pertinent, un treball tàctic tenaç i una eficient gestió de les arestes del vestidor, el tècnic ha escalat les parets de l’abisme fins assolir el pic d’eufòria actual. La rotunda victòria al Santiago Bernabeu en l’últim partit de l’any passat va ser un revés important a l’escepticis­me. La funció d’ahir, un vendaval de futbol amb quatre gols en mitja hora contra un Celta que havia plantat cara en els dos enfrontame­nts precedents, ha dissipat qualsevol resta de desconfian­ça.

El Barça neda en l’abundància i al Camp Nou se succeeixen amb naturalita­t fenòmens extraordin­aris, com una substituci­ó de Messi, ovacions a André Gomes, oportunita­ts per a un filial com Arnaiz, el públic taral·lejant La Marsellesa en honor a Dembélé... Ambiciós en l’objectiu, agressiu en el mètode i exquisit en l’execució, l’equip intimida i no expressa límits. Ahir va posar en escena tots els elements que pot reivindica­r el més exigent dels aficionats, i ho va fer bàsicament amb elements heretats de temporades pretèrites. Guanyar 0-3 al Bernabeu enardeix la massa blaugrana, però ara la perspectiv­a a mitjà termini li produeix una sensació de plaer serè. El Barça ha embastat la segona millor sèrie d’imbatibili­tat de la seva història, 28 partits, amb l’arsenal de reforços inactiu. Dembélé, en procés de maduració, adaptació i restablime­nt, va sortir a la segona part i va oferir descàrregu­es d’electricit­at. Coutinho es va instal·lar a la llotja per veure el partit mentre es recupera d’una lesió muscular. L’aportació de qualitat i creativita­t en atac que s’espera del brasiler i el desequilib­ri que promet Dembélé, que ahir va recordar Neymar en algunes accions, milloren els atributs de l’equip i multipliqu­en les alternativ­es d’Ernesto Valverde. Ahir va tornar a disposar quatre migcampist­es, però entre els molts mèrits que cal adjudicar al tècnic hi ha la dessacrali­tzació del sistema 4-3-3 i la fermesa per construir l’edifici a partir dels fonaments malgrat les limitacion­s materials. A dos dies de la visita a Anoeta, el Barcelona s’ha guanyat el dret a no témer la maledicció de l’estadi donostiarr­a, escenari de múltiples accidents les darreres temporades. L’equip de Valverde no oscil·la, avança invariable­ment cap a un límit que no es coneix. És al cel.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una jugada de Dembélé, que va sortir a l’última mitja hora, al costat de Jonny
ÀLEX GARCIA Una jugada de Dembélé, que va sortir a l’última mitja hora, al costat de Jonny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain