La Vanguardia (Català)

Mascherano

- Joan Josep Pallàs

Va arribar a Barcelona amb cabells i 26 anys, convençut de ser migcampist­a, i se’n va rapat al zero, veterà, ja sense trets juvenils a la cara, reconverti­t en un central d’època que si no fos per Puyol a penes tindria ombra com a heroi d’esforços impossible­s, com aquell llegendari esprint per robar el gol a Bendtner el 2011. Els grans títols, i Mascherano s’emporta a l’equipatge 4 lligues, 2 Champions i 2 Mundials de Clubs, no només s’expliquen a través de les finals, que també les va jugar totes, sinó a través del camí per assolir-les, i aquí l’argentí no va faltar mai.

Se’n va Mascherano i costa de fer-se a la idea malgrat que ja fa setmanes que es va anunciar. La destinació triada només el convenç a ell, però no es correspon amb la seva carrera, ni amb el seu actual estat de forma, més que notable com es va comprovar ahir a la nit, una altra sense ni un sol error. Tant de bo el seu comiat del Camp Nou estigui encara per arribar, perquè el partit d’ahir va ser massa fred i discret, no li fa justícia encara que aquesta sigui la seva voluntat. Ahir a la nit al club encara desconeixi­en si té pensat convocar una roda de premsa per acomiadar-se. L’haurien d’empènyer a fer-ho, encara que de vegades es passi de retòric. Millor això que algú sense missatge, cosa que a ell sempre li ha sobrat.

Mascherano ha deixat frases per a la posteritat. “Fa tres setmanes això semblava Disney i ara és la casa del terror”, va deixar anar, definint la volubilita­t anímica que de vegades envolta el Barça; el futbol, en realitat. També va sorprendre la seva honestedat relegant-se davant l’ascens de Busquets com a migcampist­a. A servidor li va confessar un dia que no entenia com a Busi no li calia esprintar per recuperar pilotes. No ho havia vist mai en cap migcampist­a.

L’arribada de Coutinho, repetint el seu trajecte, de Liverpool a Barcelona forçant la sortida, ha servit com a estrany homenatge. Al Barça li toca renovar-se amb gent jove, és llei de vida.

La Xina s’endú un futbolista enorme, compromès amb la samarreta i per damunt de tot amb el futbol. Se’n va per qüestions econòmique­s, però també perquè ha perdut la titularita­t. Aquí rau la seva honestedat. “Els grans jugadors com Mascherano són així, té a veure amb la genètica”. La frase és de Bielsa, el boig. No ho devia ser tant: va ser qui el va fer debutar amb l’albicelest­e.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain