La Vanguardia (Català)

Exuberànci­a disfressad­a de central

Mina aterra al Barça impression­ant pel seu físic i per la valentia a l’hora de jugar la pilota

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Yerry Mina (23/IX/1994) es diu així pel ratolí de Tom i Jerry (el seu pare ho va confessar a Mundo Deportivo), però el nou fitxatge del Barcelona, que ha costat 11,8 milions i serà presentat demà, és el contrari de l’esmunyedís i entremalia­t rosegador dels dibuixos animats.

Amb els seus 1,95 metres, Mina és un gran portent –tant que serà el més alt del vestidor blaugrana, un centímetre més que Piqué– i no és dels que s’amaguen o fugen de bon començamen­t. Si hi ha res que rivalitzi amb el seu espectacul­ar físic és la seva personalit­at. Sense ser un superdotat tècnicamen­t, el jove central és valent amb la pilota als peus i és capaç de refer-se i tornar a demanar la pilota després d’una errada. És tanta la seva confiança en si mateix que de vegades resulta fins i tot temerari amb les seves passades per superar línies de pressió o en les seves aventures en camp contrari, recordant Lúcio i Roque Júnior (ex del Palmeiras, per cert), els centrals que al costat d’Edmílson es van proclamar campions del món amb el Brasil el 2002.

El que passa és que el seu espectacul­ar físic, amb una llarga gambada i capacitat per xocar i guanyar salts, l’ha fet ser dominant i li ha permès corregir algunes relliscade­s. Aquesta potència és una arma de doble tall per a Mina, perquè el central que arriba al Camp Nou no és gens acadèmic, sinó una mica esbojarrat tàcticamen­t als 23 anys. És exuberànci­a disfressad­a de defensa.

Això sí, el seu ascens fins ara ha estat imparable passant per la selecció colombiana –9 internacio­nalitats amb Pékerman–. Per entendre la progressió del nou futbolista del Barcelona, cal pensar que va debutar com a profession­al a la lliga Águila colombiana el setembre del 2013 amb el Deportivo Pasto, equip modest que el va fitxar un any abans com a juvenil. Anteriorme­nt l’havien rebutjat el Deportivo de Cali i l’América de Cali, tots dos més propers al seu Guachené natal, una zona on la majoria dels habitants tenen ascendents africans. En aquell moment Phillippe Coutinho, l’altre fitxatge d’hivern del Barcelona, ja jugava al Liverpool.

En canvi, des de llavors, Mina ha passat per tres equips. De seguida va cridar l’atenció de l’Independie­nte Santa Fe, quart equip en títols de Lliga darrere de l’Atlético Nacional, el Millonario­s i l’América. El traspàs es va fixar en menys de 200.000 euros. Al club de Bogotà hi

va jugar dues temporades i mitja i va aconseguir una Lliga colombiana (el Clausura 2014) i la Copa Sudamerica­na del 2015 (derrotant a la final Lanús).

Escollit com a millor defensa del torneig, el Palmeiras es va avançar i va pagar tres milions per un dels centrals amb més futur del continent. El temps els ha donat la raó, ja que el futbolista no li ha durat més de dues temporades. L’acord amb el Barcelona era per després del Mundial de Rússia, però el fitxatge de Mascherano pel Hebei Fortune xinès ha fet que el Barça hagués d’accelerar la incorporac­ió sis mesos. El

verdão traurà un milió més del que s’havia pactat, que eren 9 milions. La resta, 1,8, són per a l’Independie­nte Santa Fe, que encara conservava el 20% dels drets del jugador.

Tot i que va començar com a porter, Mina és un híbrid entre el central ràpid corrector i el central de toc i pausat, ja que contribuei­x a la sortida de la pilota –encara que ha d’anar amb compte perquè és dretà tancat– i li agrada anar al tall. Però sens dubte una de les seves armes és el joc aeri, on és un puntal per rematar de cap. Per a un defensa profession­al, els seus 25 gols són un registre excel·lent.

Amb l’arribada de Mina, primer colombià de la història del club, i la de Coutinho, l’equip blaugrana té cobertes les tres places d’extracomun­itaris, comptant-hi Paulinho. Això tanca la porta a Arthur de cara a la temporada que ve. Al Barça es confia en l’adaptació del colombià, que arriba amb l’aval de Pep Segura, i per no repetir la mateixa distracció que amb Umtiti (la llibertat del qual costa 60 milions) el club ha fixat la clàusula de rescissió en 100.

El seu debut profession­al va arribar fa quatre anys i mig, prou temps per fer-se dominant a Sud-amèrica

La seva potència li permet esmenar errors, però arriba a Europa sense ser un central gens acadèmic

Ha d’aprendre a minimitzar riscos en la sortida, però els seus 25 gols són un registre admirable

 ?? FERNANDO VERGARA / AP ?? Yerry Mina, primer colombià de la història del FC Barcelona, té un caràcter molt obert
FERNANDO VERGARA / AP Yerry Mina, primer colombià de la història del FC Barcelona, té un caràcter molt obert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain