La Vanguardia (Català)

L’Airef preveu que el PIB català creixi un 0,83% el primer trimestre

La previsió per a Catalunya supera la mitjana per a Espanya, fixada en el 0,77%

- BARCELONA

L’economia catalana creixeria, en el primer trimestre del 2018, lleugerame­nt per sobre de la mitjana espanyola, segons apunta l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), que en el seu últim pronòstic eleva al 0,77% la previsió de creixement intertrime­stral del PIB nacional per als mesos que van del gener al març. En aquest mateix període, segons la institució que presideix l’economista José Luis Escrivá, Catalunya creixeria al voltant del 0,83%. L’Airef utilitza per als seus càlculs un model denominat Mipred, que elabora la taxa de creixement en temps real.

L’organisme destaca que per al conjunt de l’economia espanyola les últimes dades conjuntura­ls reflecteix­en una “lleugera acceleraci­ó” en el seu ritme d’avenç, bàsicament per una aportació més gran de la demanda interna, juntament amb el mantenimen­t de la contribuci­ó positiva, encara que més moderada, del sector exterior.

Amb aquestes previsions, el creixement interanual del PIB espanyol seria del 3,3% per al primer trimestre del 2018 (en termes interanual­s), un ritme idèntic al calculat per a l’últim trimestre del 2017 i dues dècimes per sobre del calculat per a la mitjana anual de l’any passat. L’alça del 0,77% prevista per al primer trimestre de l’any se situa en línia amb la calculada per l’Airef per al quart trimestre del 2017 (+0,8%).

Aquest organisme preveu una alça trimestral del 2,1% en exporl’1,5% tacions i del 2,2% en importacio­ns per al primer trimestre de l’any, en el qual la taxa d’ocupats creixerà un 0,7%. Respecte a l’ocupació en termes d’EPA, l’Autoritat Fiscal estima que entre gener i març creixerà un 3,1% en comparació amb el mateix període del 2017, en línia amb el quart trimestre de l’any passat.

La més sorprenent de les últimes previsions d’aquest organisme és el canvi en relació amb el futur de l’economia catalana. L’Airef havia calculat al novembre que la crisi derivada de la incertesa pels esdevenime­nts polítics a Catalunya podia tenir un impacte en l’economia espanyola de fins a quatre dècimes (uns 4.000 milions d’euros) en el cas que fos temporal, i de fins a 1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d’euros) si es prolongava en el temps, per la qual cosa el creixement podia arribar a reduir-se a

aquest any 2018. No ha estat així.

Per a Catalunya, i en línia amb les previsions efectuades per altres organismes d’estudi com el Banc d’Espanya o Funcas, l’Airef estimava que la seva economia podria entrar en recessió el 2018. Per això havia previst una recessió del 0,7% en l’escenari central amb què treballava, que podia intensific­ar-se al 2,7% en el cas de prolongar-se la incertesa.

Al novembre, la institució havia previst per al 2018 un escenari de recessió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain