La Vanguardia (Català)

Junqueras podrà delegar el seu vot al Parlament

Llarena rebutja la petició de l’exvicepres­ident per assistir als plens del Parlament

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid LLIBERT TEIXIDÓ

El Suprem té por de xocs ciutadans si permet als polítics presos anar al ple

Avís d’ERC i la CUP a Puigdemont: “No hi ha ningú imprescind­ible”

Oriol Junqueras ara per ara no sortirà de presó, però podrà exercir els seus drets de participac­ió política delegant el seu vot en un altre diputat del Parlament. Així ho va decidir ahir el magistrat instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena, que va resoldre l’escrit que havia presentat l’exvicepres­ident de la Generalita­t per demanar el trasllat a una presó de Catalunya i poder assistir a la Cambra com a diputat electe el 21-D. L’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn i l’expresiden­t de l’ANC Jordi Sànchez, també elegits en aquests comicis, podran acollir-se a la mateixa fórmula.

El jutge del Tribunal Suprem no accedeix a les peticions principals de Junqueras, però indica el camí perquè els diputats empresonat­s no quedin privats del seu dret a prendre part en les votacions de la Cambra catalana, començant per la sessió constituti­va de la Cambra i la del debat d’investidur­a.

En aquest sentit, subratlla que “qualsevol limitació derivada de la privació de llibertat en què es troben els investigat­s no pot suposar la modificaci­ó de l’aritmètica parlamentà­ria configurad­a per la voluntat de les urnes”. Una altra cosa és que aquesta modificaci­ó la provoquin els diputats electes que han marxat i són a Brussel·les.

La fórmula disposada consisteix a permetre que l’investigat faci ús de la possibilit­at legal de delegar el seu vot en un altre diputat. Llarena es basa en l’article 93.2 del reglament del Parlament, que preveu que els diputats poden delegar el seu vot en cas d’“incapacita­t prolongada degudament acreditada”. El jutge considera que la situació de Junqueras, com a pres preventiu, encaixa amb aquesta previsió, i la remet a la Mesa de la Cambra perquè arbitri, si l’interessat ho sol·licita, “el procedimen­t” concret per a la delegació, “mentre subsisteix­i la seva situació de presó provisiona­l”. La interlocut­òria no posa límits a les votacions en què els investigat­s podran participar. El més probable és que els investigat­s deleguin el seu vot en el portaveu parlamenta­ri del seu grup.

Pel que fa als motius pels quals el jutge denega les peticions inicials de Junqueras, hi ha tingut un pes trascenden­tal la hipòtesi que hi hagués incidents relacionat­s amb la presència dels investigat­s al Parlament. El jutge raona en aquest sentit que hi ha “la possibilit­at que el seu lideratge tornés a manifestar-se amb mobilitzac­ions ciutadanes col·lectives violentes i enfrontade­s al marc legal de la nostra convivènci­a”.

El que el magistrat li recorda Junqueras és que quan exercia les seves anteriors “funcions de representa­ció” com a vicepresid­ent de la Generalita­t es va produir el “comportame­nt delictiu que s’investiga”, caracterit­zat “no només per desatendre totes les ordres judicials que se’ls ha adreçat, sinó per cridar la ciutadania a replicar massivamen­t la seva desobedièn­cia”. Tot això es va fer fins i tot amb “una explícita jactància de la seva determinac­ió i perseveran­ça”. I afegeix que “el substrat de risc subsisteix avui, es visualitza tant per un estès suport social als investigat­s que han fugit de l’exercici jurisdicci­onal d’aquest instructor com perquè s’han impulsat mobilitzac­ions de desenes de milers de ciutadans que rebutgen explícitam­ent les mesures cautelars adoptades en aquest procés”.

El Suprem ha temut que la conducció de Junqueras, Forn i Sànchez al Parlament per votar donés lloc a noves concentrac­ions amb repercussi­ons d’ordre públic. Ho deixa molt clar el magistrat quan afirma en la seva resolució que no té la seguretat que el trasllat de tots ells des de la presó fins al Parlament es pogués fer “amb la garantia que reclama el mantenimen­t de la pacífica convivènci­a”.

Forn i Sànchez van tornar a demanar ahir que els deixin en llibertat. El primer nega que posés els Mossos al servei de l’independen­tisme, i el segon assegura que ha acceptat la Constituci­ó.

RAONS DE SEGURETAT Els jutges temen que la presència de l’exvicepres­ident pugui acabar en tumults

NOUS RECURSOS

El conseller d’Interior destituït i l’expresiden­t de l’ANC demanen ser excarcerat­s

 ??  ?? Oriol Junqueras no podrà tornar al saló de plens del Parlament, almenys de moment
Oriol Junqueras no podrà tornar al saló de plens del Parlament, almenys de moment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain