La Vanguardia (Català)

Indignació pels nous exabruptes racistes de Trump

Els republican­s surten en defensa dels països qualificat­s de “forats de merda”

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les bases continuen donant-li suport, però el rebuig de Donald Trump creix a escala global i també entre els líders republican­s, com Paul Ryan. L’últim exabrupte del president va ser dir que els països africans i Haití eren “forats de merda”.

Quina ironia del destí a la Casa Blanca.

El president Donald Trump va firmar ahir la proclamaci­ó del dia de Martin Luther King, que se celebra dilluns vinent en honor al lluitador i màrtir per la causa dels drets civils dels negres.

“En memòria del gran heroi americà”, va dir l’amfitrió. “Ens va ensenyar que no importa el color de la pell o el lloc de naixement, que tots vam ser creats iguals per Déu”, va afegir.

Trump feia aquesta afirmació només hores després de qualificar de “forats de merda” els països africans o Haití. D’aquesta manera va denigrar aquells ciutadans. El líder de la nació d’immigrants va sospirar pels vinguts des de paradisos blancs com Noruega.

La seva vulgar xenofòbia, que tant plau la seva base ultra nacionalis­ta, va provocar un escàndol nacional, inclosos els republican­s, i la repulsa internacio­nal general, en especial dels afectats.

“Consideran­t la realitat històrica de com molts africans van arribar als Estats Units per culpa del tràfic d’esclaus, això va en contra de tots els comportame­nts i pràctiques acceptades”, va assenyalar Ebba Kalondo, portaveu de la Comissió de la Unió Africana.

Després que Trump posés la seva rúbrica a la proclamaci­ó, va deixar la sala Roosevelt fent cas omís a les preguntes.

–Una disculpa pel comentari d’ahir? Silenci. –Senyor president, vostè és racista?

Ni es va girar. Però això és el que va haver d’escoltar a la seva mansió com a màxim mandatari.

Les seves dues cares. Dimarts va obrir a les càmeres la seva reunió amb legislador­s dels dos partits per afrontar el tema de la regularitz­ació dels anomenats somiadors, els joves que els seus pares van portar a aquest país quan eren nens i, de passada, afrontar la reforma migratòria. “Porteu un document i el firmo”, els va prometre, exhibint el seu rostre més amable.

A porta tancada, va sortir la bèstia que habita dins seu. Quan va escoltar el senador republicà Lindsay Graham, va començar a interrompr­e’l. No li agradava que la proposta inclogués la protecció per a determinat­s immigrants, com els haitians, que ahir va fer vuit anys que van patir un terrible terratrèmo­l que els va portar a fugir. Obama els va acollir sota un programa que Trump ha clausurat. “Per a què volem més gent d’aquest país? Se’ls ha de fer fora”, va esclatar.

Un portaveu oficial no va desmentir la mateixa nit de dijous l’ús d’aquest lèxic, però va defensar el compromís del president “amb els nord-americans”.

Tot i això, Trump es va servir dels seus tuits aquest divendres per tornar a la seva pràctica de tirar la pedra i amagar la mà. La seva resposta és l’habitual del racista que assegura que “jo no soc racista”.

“No vaig dir mai res insultant dels haitians, tret que és un país pobre i amb problemes. No vaig dir que els facin fora. Ho han fabricat els demòcrates. Tinc una meravellos­a relació amb els haitians. Probableme­nt hàgim de gravar les reunions futures. Per desgràcia, no hi ha confiança”.

En tuits previs va lamentar el pas enrere fet en la negociació migratòria i va afirmar que es va servir d’“un llenguatge dur”, però va negar rotundamen­t aquelles vergonyose­s paraules.

Arran d’això, el senador demòcrata Dick Durbin, un dels assistents, va comparèixe­r en directe davant la premsa per desmuntar aquella mentida.

Després de confirmar l’esmentat insult, Durbin va indicar que Trump “va dir coses carregades d’odi, vilesa i racisme, i ho va fer repetidame­nt”. El legislador va insistir: “No puc creure que en la histò- ria de la Casa Blanca, a la Sala Oval, cap altre president hagi pronunciat les paraules que vaig escoltar al nostre president”.

Malgrat el silenci, els republican­s, sabedors de les repetides demostraci­ons de menyspreu racial de Trump, no van dubtar. Paul Ryan, cap dels conservado­rs al Congrés, va qualificar aquells termes de “desgraciat­s” i “de poca ajuda”, en recordar els seus orígens irlandesos.

Tret dels senadors Tom Cotton i David Perdue, dos dels aliats de l’amfitrió. En el seu comunicat no van desmentir res. Només van matisar: “No recordem que el president fes específica­ment aquells comentaris”.

El president va sortir a fer un desmentime­nt, però la credibilit­at va quedar qüestionad­a pels testimonis

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain