La Vanguardia (Català)

Lliçó de consens a l’alemanya.

Merkel i Schulz desencalle­n la formació de govern a Alemanya

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Angela Merkel somriu mentre escolta el líder socialdemò­crata, Martin Schulz, en l’explicació de l’acord de govern subscrit després de llargues negociacio­ns entre la CDU i l’SPD.

El camí de la democristi­ana Angela Merkel cap a un quart mandat com a canceller d’Alemanya està ara més net. Després d’una marató negociador­a de cinc dies i una nit en blanc –la de dijous a divendres–, conservado­rs i socialdemò­crates van assolir un preacord per obrir converses formals que permetin potser formar govern.

Exactament 110 dies després de les eleccions del 24 de setembre –que van donar una victòria pírrica per a Merkel i els seus (33% de vots), i una desfeta per als socialdemò­crates de Martin Schulz (20,5% dels sufragis)–, el preacord treballosa­ment embastat prepara el país per a un probable govern de Grosse Koalition (gran coalició), que podria arribar al març, pels volts de Setmana Santa, i avorta de moment el risc de noves eleccions.

El pacte vincula clarament tres partits: la democristi­ana CDU de Merkel; la seva aliada històrica, la socialcris­tiana bavaresa CSU; i el socialdemò­crata SPD. Els seus tres líders (Merkel, el bavarès Horst Seehofer, i Schulz) van comparèixe­r ahir al matí en roda de premsa a la Willy-BrandtHaus, seu central de l’SPD a Berlín, on havien transcorre­gut les últimes 24 hores consecutiv­es de negociacio­ns, en les quals hi va haver “moments turbulents”, van admetre Merkel i Schulz, però no es va estar mai “a punt del fracàs” ja que hi havia un objectiu comú i una voluntat d’acord, van dir.

Els tres polítics van insistir a defensar el pacte com una mostra de responsabi­litat envers els ciutadans, molts dels quals els van donar l’esquena a les urnes. De fet, els tres partits van sumar en conjunt pèrdues de gairebé 14 punts percentual­s. Per això, la premsa alemanya ha batejat la seva prospectiv­a aliança governamen­tal de manera immiserico­rdiosa com a coalició dels perdedors, inquiets pel risc d’altres eleccions, que podrien atorgar percentatg­es de vots similars per a tots ells, o fins i tot millors per a la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD).

El primer resultat de la marató negociador­a va ser un esborrany de 28 pàgines que perfila les mesures que les dues famílies polítiques més votades del país –aquest fet encara és innegable– consideren prioritàri­es per a Alemanya, i també per a Europa. Per tant, no hi haurà pujada d’impostos a les grans fortunes ni per a les rendes més altes, com volia l’SPD, però es garanteix l’estabilita­t de les pensions durant la legislatur­a, es milloren les prestacion­s mínimes per als qui hagin cotitzat menys, es redueixen càrregues als treballado­rs, i s’amplien els ajuts per fill. Com una altra concessió als socialdemò­crates, Merkel va acceptar invertir 5.950 milions d’euros en educació, investigac­ió i digitalitz­ació fins al 2021.

En el preacord es preveu que el límit d’entrada de sol·licitants d’asil sigui d’entre 180.000 i 220.000 a l’any, i es restringei­x el reagrupame­nt familiar de refugiats amb aquest estatus jurídic a 1.000 persones al mes, dos aspectes que porten l’empremta de la CSU, molt inquieta per la política migratòria. Els tres partits van acordar també reduir gradualmen­t fins a liquidar-lo l’anomenat impost de solidarita­t –introduït després de la reunificac­ió el 1990 per ajudar els nous estats federats de l’est– en 10.000 milions d’euros fins al 2021.

Alhora van prometre construir 1,5 milions d’habitatges amb suport públic, i contractar 15.000 policies més. Alemanya va tancar els seus comptes públics el 2017

CDU i SPD admeten “moments turbulents” en les converses prèvies

Un congrés el dia 21 ha de ratificar l’inici de negociacio­ns formals amb Merkel

amb un superàvit de 38.400 milions d’euros, l’equivalent a l’1,2% del PIB, de manera que les inversions projectade­s alguns analistes econòmics les van trobar austeres a primera vista.

Conservado­rs i socialdemò­crates van acordar també tenir un paper actiu en la integració europea, un assumpte amb què Schulz va insistir dijous, en l’última ronda de converses. Ahir Schulz va reivindica­r la seva insistènci­a en l’afer europeu, perquè reflecteix el “sentit de la responsabi­litat d’Alemanya”. Des de Bulgària, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va felicitar pel preacord alemany, i va dir que “és una contribuci­ó significat­iva, positiva i que mira al futur sobre el debat de la política europea”. El president de França, Emmanuel Macron, el va qualificar de “senyal esperançad­or” per a Europa. Merkel va prometre ahir que “es trobaran solucions comunes amb França”.

Amb tot, el preacord i la seva escenifica­ció és només un punt d’arrencada, en el qual hi ha encara condiciona­nts. Abans de començar la fase de negociacio­ns formals per a un programa de govern conjunt, aquella fase ha de rebre el plàcet del congrés extraordin­ari que l’SPD celebrarà per a aquest objectiu el proper 21 de gener a Bonn. Schulz, que després de les eleccions de setembre va decidir portar el partit a l’oposició per refer-se del daltabaix, es va veure obligat a canviar d’idea setmanes després a causa de la pressió –entre d’altres– d’un excorrelig­ionari en un càrrec decisiu, el president federal FrankWalte­r Steinmeier, decidit a evitar eleccions anticipade­s.

L’intent d’Angela Merkel de forjar una coalició amb liberals i verds se n’havia anat en orris a mitjans de novembre quan el líder liberal, Christian Lindner, va abandonar les converses exploratòr­ies. L’única coalició aritmètica­ment possible que quedava era la de la CDU/CSU i l’SPD, és a dir, la mateixa que ha governat en la passada legislatur­a (2013-2017), i també en el primer Executiu de la líder democristi­ana (2005-2009).

Els socialdemò­crates calculen que en les eleccions de setembre van perdre 1,7 milions de vots, i ho atribueixe­n al fet d’haver governat amb Merkel. Martin Schulz haurà ara de convèncer els delegats al congrés del dia 21 que toca repetir l’experiènci­a, com a gran coalició o amb algun altre format de cooperació (en aquest aspecte continua l’ambigüitat socialdemò­crata, probableme­nt per guanyar temps). Els menys proclius a tornar a governar amb Merkel són les joventuts del partit (els Jusos), que presentara­n batalla en aquell congrés; es nota una bretxa generacion­al davant dels grans. El líder dels Jusos, Kevin Kühnert, va retreure ahir a Schulz que accepti una altra gran coalició dirigida per Merkel, en detriment de més socialdemo­cràcia.

Un sí al congrés de l’SPD permetria l’inici de la fase formal de negociacio­ns el mateix dilluns 22 de gener –ja que la CDU i la CSU resoldran aquell permís en les seves pròpies executives–, però l’eventual text final hauria de ser aprovat per votació de tota la militància socialdemò­crata. “Probableme­nt, les negociacio­ns formals de coalició no seran més fàcils que les converses exploratòr­ies que hem tingut”, va alertar Merkel, una negociador­a tenaç, en un avís a navegants.

Els socialdemò­crates no aconseguei­xen el seu ‘impost per a rics’, però sí blindar pensions i més ajuts per fill

 ?? KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG ??
KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG
 ?? GETTY IMAGES / GETTY ?? Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) i Martin Schulz (SPD), ahir al matí a Berlín després d’una nit en blanc negociant
GETTY IMAGES / GETTY Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) i Martin Schulz (SPD), ahir al matí a Berlín després d’una nit en blanc negociant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain