La Vanguardia (Català)

Al purgatori

-

JA és a les llibreries un compendi d’articles de Gaziel publicats al diari madrileny El Sol, titulats ¿Seré yo

español? (Península). Són escrits d’entre guerres, en plena dictadura de Miguel Primo de Rivera. El que Gaziel té d’interessan­t és que sempre pot ser llegit amb una mirada contemporà­nia. Això és així per la seva intuïció premonitòr­ia i segurament per la capacitat dels catalans de repetir errors. En tot cas, resulta una invitació constant a la reflexió. Un d’aquests articles el va titular Cataluña en el

purgatorio, que segons Dant és un camí de redempció. Ens adverteix l’autor, el 1925, que Unamuno tenia raó quan deia que els catalans solem gastar-nos-ho tot en façana, però afegeix que també ens perd l’excés de retòrica. “Un excés de façana i un empatx de retòrica de cap manera equivalent­s a la solidesa interior de l’edifici, ni a la realitat dels fets; aquestes han estat les dues faltes greus, els dos pecats de la Catalunya contemporà­nia. Fins i tot els més impenitent­s i els més culpables ho reconeixen avui, almenys en la intimitat”. Escoltant darreramen­t alguns dels capdavante­rs del procés independen­tista, que ara recomanen posar pausa i rectificar discursos, es podria pensar que aquestes reflexions llunyanes mantenen plena actualitat. La retòrica era escassamen­t realista i la façana, poc sòlida.

Gaziel escriu que “quan surti del purgatori, on la van portar els seus errors i pecats dels últims anys, l’ànima purificada de Catalunya serà més bonica, més forta, més experiment­ada i més influent”. El periodista afegeix que, arribat aquest moment, només faltarà –en el només es troba el gran problema futur– que “l’ànima catalana sigui tractada, tant a dins com a fora, com quelcom molt més complex i delicat del que van creure els que la van grapejar sense miraments”. La millor notícia seria reduir ara el pas per l’actual purgatori. Es requerirà complexita­t en els plantejame­nts i delicadesa en les formes. Gaziel, encara.

 ?? Màrius Carol DIRECTOR ??
Màrius Carol DIRECTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain