La Vanguardia (Català)

Bulgària demana torn

El país més pobre i més corrupte de la UE n’assumeix la presidènci­a rotatòria

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Malgrat tenir els salaris més baixos de la UE i greus problemes de corrupció i delinqüènc­ia, Bulgària vol entrar a la zona Schengen i l’euro, per a la qual cosa provarà d’aprofitar els seus sis mesos de presidènci­a del Consell de la Unió.

Encara que amb menys atribucion­s i menys brillantor que en el passat, ostentar la presidènci­a de torn del Consell de la UE és una oportunita­t d’or per a qualsevol país per presentar-se al món i projectar la seva millor cara. Bulgària, que acaba d’assumir aquesta responsabi­litat per primera vegada des del seu ingrés al club el 2007, té davant seu un repte formidable. L’objectiu del seu Govern, aprofitar el semestre per treure’s de sobre estigmes i reclamar el lloc del país a la zona Schengen i la zona euro.

Bulgària no és només l’Estat membre més pobre de la Unió (el sou mitjà està entorn dels 500 euros, enfront dels 2.200 d’Espanya) sinó també –perquè normalment va junt– el més corrupte, segons Transparèn­cia Internacio­nal. Pateix a més un greu problema de crim organitzat que pesa com una llosa sobre les aspiracion­s del país.

Tot i que tant Bulgària com Romania compleixen els criteris tècnics per formar part de la zona Schengen, Alemanya i Holanda, entre d’altres, han frenat el seu accés durant anys per raons polítiques. No se’n fien. El primer ministre, Boyko Borissov, vol donar batalla i portar al febrer el seu homòleg holandès, Mark Rutte, a la frontera de Bulgària amb Turquia “perquè vegi com n’està, de ben protegida. No n’hi ha cap altra a Schengen més ben protegida. (...) No ens mereixem això”, va denunciar Borissov, membre de la família conservado­ra europea, que en l’època soviètica va treballar com a guardaespa­tlles.

El Govern búlgar ha anunciat que en els propers sis mesos sol·licitarà l’ingrés al mecanisme de tipus de canvi de l’euro, l’avantsala de l’adopció de la divisa. Tampoc en aquest cas no està clar que la resposta sigui positiva, atesa l’enorme bretxa existent en l’economia real. “Hem fet els deures, (...) podem entrar en qualsevol moment”, va dir Borissov davant la premsa, tot recordant que el tipus de canvi de la moneda búlgara fa 20 anys que està lligat a l’euro i el país té dèficit zero i un dels deutes públics més baixos de la Unió.

“El vostre lloc és a Europa, a Schengen i l’euro”, li va respondre el president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker. “Treballare­m en aquesta direcció. La Comissió estarà del costat de Bulgària”, va afegir, en referència a la fredor que aquestes aspiracion­s susciten en altres països de la UE. “Hi ha un problema de corrupció però no és cert que sigui corrupte de dalt a baix”, va afegir Juncker, encara que els seus propis informes n’adverteixe­n la gravetat.

L’arribada de la comitiva europea al país va coincidir amb l’assassinat a plena llum del dia, a Sofia, d’un empresari víctima d’una venjança.

El dia abans que arribés la delegació europea, un empresari va ser assassinat a plena llum del dia a Sofia

Com Romania, Bulgària està sotmesa a un mecanisme de verificaci­ó especial des de la seva entrada a la UE per a la posada en marxa de reformes contra la corrupció i el crim organitzat, un control inèdit imposat després de constatar amb la gran ampliació a l’Est del 2004 que l’afany reformista dels països s’esgotava tan aviat com entraven al club. La feina no s’ha acabat. El Parlament búlgar va rebutjar ahir el veto del president, Rumen Radev, a la fusió en una institució de diversos organismes, una llei recomanada per Brussel·les però que segons l’oposició en la seva forma actual dificultar­à la lluita contra la corrupció.

La presidènci­a europea és també un aparador per a les demandes del carrer. Centenars de persones es van manifestar ahir a la capital búlgara per demanar millors salaris, en el cas dels policies, “contra la màfia” i contra la passivitat oficial envers la violència masclista. El Govern no ha ratificat encara el Conveni d’Istanbul per l’oposició dels seus socis de coalició, els ultranacio­nalistes de Patriotes Units.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain