La Vanguardia (Català)

I al final, la violència

- Juan-José López Burniol

Juan-José López Burniol furga en els orígens de les estructure­s de l’Estat modern, a l’època romana, per recordar-nos que, encara que les lleis conformen la major part de la seva estructura, en última instància la violència continua viva com a opció: “La violència va perdent les seves caracterís­tiques pròpies i passa a dir-se coacció autoritàri­a a mesura que l’Estat absorbeix la pràctica de la realitzaci­ó forçosa del dret –de l’execució de les sentències– i n’exclou els particular­s”.

La civilitzac­ió d’Occident es fonamenta sobre tres pilars: la filosofia grega, el dret romà i la teologia cristiana. Limitant-nos al dret romà, és procedent recordar que, pels romans del període republicà, el dret no es contraposa­va a la violència perquè, si bé és cert que existia una violència antijurídi­ca, també ho és que hi havia una violència que es trobava al servei del dret. La més antiga terminolog­ia jurídica romana conserva empremtes d’aquesta concepció del dret (vindex, vindicatio, vindiciae...) ja que, al contenir l’arrel vis (força), reflecteix una visió de la violència com a element constituti­u del mateix dret, com una violència autoritzad­a pel dret. Per això, el professor Álvaro d’Ors afirma que “tot aquell sistema processal genuïnamen­t romà ve a ser un sistema de violència legalitzad­a, de violència ritualitza­da. Una guerra ritualitza­da, que, precisamen­t per ser-ho, ha perdut la cruesa del combat real, però que conserva encara, sota una complicada forma de simbolisme i ritu, l’esperit de la guerra”.

Va ser al segle I abans de Crist –a les acaballes de la República– quan, esgotada Roma per les successive­s guerres civils que la van dessagnar, una irrefrenab­le passió per la pau es va apoderar de l’ànim dels ciutadans romans. Una passió que havia penetrat en l’ànima de Roma gràcies a l’influx creixent de la filosofia grega, que contraposa­va legalitat i violència. Haver comprès a temps aquest anhel universal de pau, fruit del fàstic per la guerra, va ser la clau de l’èxit d’Octavi August, així com el secret que explica que pogués alterar subreptíci­ament la forma política tradiciona­l dels romans mitjançant unes innovacion­s que, sota l’aparença d’una subsistènc­ia purament formal de les institucio­ns republican­es, van atorgar tot el poder a l’emperador. I va ser precisamen­t en aquest moment d’aspiració universal de pau quan es va començar a contraposa­r el dret (les lleis) a la violència. Una figura representa­tiva d’aquest període –la més notòria– va ser la de Marc Tuli Ciceró. D’ell és la frase que sintetitza aquest canvi i que procedeix de la seva defensa de Miló: “Silent leges inter arma” (les lleis callen entre les armes). I és també Ciceró qui diu (a Pro Marcello): “No vaig ser mai partidari de les guerres civils, sinó que sempre em vaig inclinar per la pau i la toga, no per la guerra i les armes”.

Però les coses són com són i no com voldríem que fossin. I, malgrat Ciceró, les lleis necessiten la força per fer-se efectives. És més, diu D’Ors que “el dret necessita sempre, en tots els temps i latituds, l’ajuda de la força”. Ara bé, quan aquella força és assumida per l’Estat, al monopolitz­ar aquest tota forma de violència executiva legal, aquella violència ja no se’ns presenta com a violència pròpiament dita, sinó com a coacció organitzad­a. Per tant, la violència va perdent les seves caracterís­tiques pròpies i passa a dir-se coacció autoritàri­a a mesura que l’Estat absorbeix la pràctica de la realitzaci­ó forçosa del dret –de l’execució de les sentències– i n’exclou els particular­s. Per això, un procés, en el fons, no és més que una guerra incruenta i racionalit­zada. No és estrany que, sis segles més tard, Justinià tractés –als seus proemis legislatiu­s– de les lleis i de les

Davant un conflicte només hi ha dues sortides: un pacte transaccio­nal entre les parts o el recurs a la força

armes sense cap matís d’antítesi. I també respon a aquest esperit la dita popular “les lleis són normes, pro també són armes”.

Del que fins a aquí s’ha escrit es desprèn que, sent el dret –com és– un instrument d’ordenació social i de resolució de conflictes avalat, sempre i necessària­ment, pel recurs a una utilitzaci­ó potencial de la força; i tenint també en compte que l’existència de conflictes és consubstan­cial a la naturalesa humana; s’ha de concloure que davant un conflicte, qualsevol que sigui la seva naturalesa, només hi ha dues sortides: un pacte transaccio­nal entre les dues parts enfrontade­s, que posi fi a la disputa mitjançant recipoques concession­s, o el recurs a la força, que pot ser o bé la violència racionalit­zada i ritualitza­da d’un procedimen­t judicial, o bé la violència desfermada d’un enfrontame­nt obert, que se sap com comença però no se sap mai com i quan acaba.

La democràcia com a ideal s’encarna sempre en un Estat de dret, que és un sistema jurídic integrat per lleis. Aquest sistema no és, per descomptat, un recinte ideal en el qual quedi eliminada tota mena de conflictes entre els ciutadans. Ans al contrari, és un àmbit formal en el qual sorgeixen moltes diferèncie­s d’idees i d’interessos, que són fruit o conseqüènc­ia de la llibertat de pensament, d’expressió i d’acció. Però el que sí que resulta consubstan­cial a tot Estat democràtic de dret és que qualsevull­a diferència s’ha de solucionar o bé mitjançant un acord –encara que sigui un apanyo– que la resolgui sense vencedors ni vençuts, o bé per la força ritualitza­da i racionalit­zada d’un procedimen­t judicial, en el qual sí que hi haurà necessària­ment vençuts.

Qualsevol altra alternativ­a implicaria la destrucció de l’Estat de dret amb un cost social i econòmic irreparabl­e.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain