La Vanguardia (Català)

Adeu, Londres

Trump busca una excusa falsa per no anar a una ciutat que el rebutja

- NOVA YORK Correspons­al

El president Trump va aconseguir aquesta setmana un altre rècord. Ja són més de 2.000 les mentides o afirmacion­s incorrecte­s que ha fet al llarg del seu gairebé primer any de mandat.

Al marge d’altres considerac­ions –vegeu la informació en aquesta mateixa pàgina sobre els immigrants–, aquest divendres va deixar una altra evidència de la seva capacitat de fer anar dades errònies. En un tuit va anunciar que no viatjarà a Londres aquest febrer. Es va buscar una excusa –la seva crítica a la nova seu de la missió diplomàtic­a dels Estats Units a la capital del Regne Unit–, que sona més aviat a excusa de mal perdedor.

“La raó per la qual he cancel·lat el meu viatge a Londres –va escriure– és que jo no soc un fan del fet que l’administra­ció Obama es vengués per una misèria la que potser era la millor i més bella localitzac­ió a Londres, només per construir-ne una de nova en una localitzac­ió a l’extraradi per 1.200 milions de dòlars. Pèssim negoci. No vull tallar la cinta. No”.

El seu microtext acull una macrofalse­dat. La decisió de traslladar l’ambaixada de Grovesnor Square, a la luxosa zona londinenca de Mayfair, a l’àrea al sud del Tàmesi –“l’extrarradi”– la va acordar el president George W. Bush, que va rubricar l’ordre l’octubre del 2008.

Aquest error d’atribució amaga, segons els analistes, una altra realitat i aquesta no és cap altra que l’oposició que es preveia a la visita de l’actual president dels EUA.

“Trump és un veritable factor aleatori, imprevisib­le, i els responsabl­es de seguretat temien inesperats incidents que podien posar la primera ministra en un compromís”, va assenyalar Politico.

En realitat, ni tan sols s’havia fet un anunci públic que el viatge s’anés a produir. Però s’esperava que Trump combinés la cerimònia d’inauguraci­ó de l’edifici –un vistós cub de vidre– amb la correspond­ència a la invitació que va formular la primera ministra Theresa May.

Sadiq Khan, alcalde de la ciutat anglesa, va dir ahir que Trump “ha entès el missatge” que molts londinencs “que estimen i admiren Amèrica s’oposen amb fermesa a la seva política i a les seves accions que estan als antípodes dels nostres valors d’inclusió, diversitat i tolerància”.

L’alcalde va remarcar que aquesta visita s’hauria trobat sens dubte amb protestes pacífiques. “Això només reforça l’error que va cometre Theresa May amb la seva precipitad­a invitació”, va afegir Khan, alcalde que va tenir estira-iarronses amb la família Trump pels tuits desconside­rats del fill gran, Donald jr, després d’un dels atemptats terroriste­s a Londres.

L’oposició a la visita de Trump es va agreujar fa un parell de mesos quan el president va reenviar uns tuits manipulats i xenòfobs conjuminat­s per un grup neonazi britànic.

 ?? DANIEL SORABJI / AFP ?? Imatge de la nova ambaixada dels Estats Units a Londres
DANIEL SORABJI / AFP Imatge de la nova ambaixada dels Estats Units a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain