La Vanguardia (Català)

Nemtsov, entre Washington i Moscou

La capital dels Estats Units posarà el nom de l’opositor rus assassinat fa tres anys a un dels seus carrers

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El desaparegu­t opositor rus Borís Nemtsov continua sent un exemple per als seus seguidors. Tant a Rússia, on amb prou feines es manté un memorial de flors i retrats al lloc on va ser assassinat; com a l’exterior, on se’l considera un lluitador per la democràcia. Aquest darrer és el cas de la capital dels Estats Units, Washington, que posarà el seu nom a un carrer.

Per decisió unànime del consell municipal de Washington, la part de l’avinguda Winsconsin que passa per l’ambaixada de Rússia es dirà ben aviat Borís Nemtsov Plaza. Els polítics americans han previst col·locar una placa en la seva memòria en una cerimònia el proper 27 de febrer, quan es compliran tres anys de la seva mort.

La nit d’aquell dia del 2015, un sicari va disparar des d’un cotxe en marxa contra el polític, que en aquell moment passejava amb una amiga pel pont Bolxoi Moskvorets­ki, no gaire lluny del Kremlin. El tirador va matar Nemtsov amb cinc trets per l’esquena. Tenia 55 anys.

Des d’aleshores, els seguidors del polític li guarden respecte de manera permanent en aquell lloc, amb un memorial improvisat on dipositen flors, espelmes i retrats. Diversos membres del partit que dirigia, el liberal Parnàs, demanen un monument en honor seu o donar el seu nom al pont. Les autoritats russes, però, no ho permeten.

De fet, els responsabl­es municipals retiren periòdicam­ent el memorial, encara que sempre torna a aparèixer.

Aquesta setmana les autoritats de Moscou han retirat una altra vegada les flors i els retrats. La iniciativa OVD-Info, creada pels activistes pro drets humans per registrar els arrestos policials, ha informat que l’11 de gener l’entitat que s’encarrega del mantenimen­t dels ponts, Gormost, va desmantell­ar el memorial durant la nit.

Una placa commemorat­iva que es va col·locar a l’edifici on vivia Nemtsov va ser declarada il·legal al setembre, i poc després la van retirar membres d’un grup radical pro Kremlin.

Que s’homenatgi Nemtsov als EUA no ha passat desaperceb­ut a Rússia, però el Kremlin ha mantingut la distància. El seu portaveu, Dmitri Peskov, ha dit que aquesta “és una prerrogati­va de les autoritats municipals” de Washington. Tanmateix, té lloc en el pitjor moment de les relacions entre tots dos països des de la guerra freda. “Enviem un missatge clar a Vladímir Putin: que el poble americà està amb els russos que tenen el coratge de construir un futur lliure i democràtic per al seu país”, va dir el senador republicà per Florida Marco Rubio, citat per AFP.

Nemtsov va ser viceprimer ministre de Rússia el 1998, amb Borís Ieltsin. Amb l’arribada de Putin al poder va passar a l’oposició. El juliol passat un tribunal va condemnar cinc homes de Txetxènia a entre 11 i 20 anys de presó per l’assassinat. Tot i això, la família de Nemtsov creu que falta per descobrir qui va ordenar el crim, i s’ha queixat que la investigac­ió va evitar buscar a l’entorn del president de Txetxènia, Ramzan Kadírov.

Les autoritats russes retiren periòdicam­ent el memorial que cuiden els seus seguidors al lloc on el van matar

 ?? YURI KADOBNOV / AFP ?? L’improvisat memorial en homenatge a Nemtsov a Moscou dimecres passat, que va ser retirat l’endemà
YURI KADOBNOV / AFP L’improvisat memorial en homenatge a Nemtsov a Moscou dimecres passat, que va ser retirat l’endemà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain