La Vanguardia (Català)

Duterte anuncia una onada de purgues anticorrup­ció a les Filipines

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va tornar a mostrar dijous a la nit la seva voluntat d’imposar la justícia a qualsevol preu. En un discurs pronunciat a Manila va anunciar l’inici d’una campanya anticorrup­ció en els organismes públics, la policia i les forces armades del país. Una iniciativa que va qualificar com una nova onada de purgues.

“Això és realment un règim de depuració”, va afirmar el polèmic president filipí durant la seva intervenci­ó a la seu d’Amusement and Gaming Corporatio­n, l’organisme que regula el sector del joc a les Filipines. Amb aquesta expressió Duterte va definir la seva intenció de destituir en els propers dies el màxim responsabl­e d’una agència estatal, tres generals de l’exèrcit i entre 50 i 70 responsabl­es policials, segons la transcripc­ió del seu discurs distribuïd­a pel palau presidenci­al.

El president Rodrigo Duterte, que malgrat les seves expeditive­s maneres de governar gaudeix del suport de més del 80% de la població, va indicar que dedicarà els propers dies a “netejar de corrupció” el seu Govern, una tasca que considera imprescind­ible perquè va assegurar que no pot consentir que existeixin casos de suborn que esquitxin el seu Govern, com tampoc que els membres de la policia cometin segrestos o extorsioni­n la població.

“Saben que no soc un sant, i que també he comès errors en la meva vida, però la corrupció no ha estat mai realment un problema per a mi. Estic en l’etapa de destituir gent”, va dir Duterte, que va afegir que podria passar-se els quatre anys restants del seu mandat netejant el país de corruptes, segons la premsa local.

El líder filipí va anunciar el dijous que premeria l’accelerado­r de la lluita anticorrup­ció, però en realitat l’ofensiva ja l’havia començat fa algun temps. Duterte ja ha cessat diversos alts càrrecs de la seva Administra­ció per haver acceptat suposadame­nt suborns, entre els quals figurarien el seu exministre de l’Interior, Ismael Sueno, i l’exdirector del Consell de Drogues Perilloses, Dionisio Santiago. I també va destituir del seu càrrec com a administra­dor de l’Autoritat Marítima Marcial Amaro III, en aquest cas per haver dut a terme viatges a l’estranger innecessar­is, segons la premsa local.

A part d’aquests alts responsabl­es, Rodrigo Duterte també va apartar en dues ocasions els cossos de policia de la guerra antidrogue­s, després de l’esclat de diversos escàndols de corrupció. Unes denúncies que van impulsar el líder filipí a castigar desenes d’agents de l’ordre implicats en aquesta campanya contra el narcotràfi­c, que va llevar la vida a més de 7.000 persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain