La Vanguardia (Català)

Autobusos roses a Rabat

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Autobusos reservats, de color rosa, per a dones a Rabat. El projecte de l’alcalde islamista de la capital marroquina tirarà endavant, tot i que encara no té data. Amb aquest servei, les autoritats locals intenten posar límit al creixent problema de l’assetjamen­t i la violència sexual contra les dones. El Marroc s’unirà així a altres països, com el Japó, Mèxic o Tailàndia, que ja disposen de serveis públics segregats. L’alcalde, Mohamed Sadiki, va fer l’anunci després de la celebració de la catorzena campanya nacional contra la violència de gènere, després de consultar la mesura amb la ministra de la Família i la Dona, que va posar com a exemple els vagons de metro per a dones al Japó.

“Volem reduir els casos de violència i assetjamen­t que pateixen les dones en carrers i transports públics –diu Sadiki, del Partit Justícia i Democràcia–. Volem protegir-les de les agressions, especialme­nt les que es produeixen en les hores punta d’utilitzaci­ó del transport públic”.

La mesura ha despertat, com era d’esperar, una enverinada polèmica. Gran part dels marroquins creu que s’exagera amb mesures d’aquest tipus perquè consideren que les suposades agressions no són reals. Sadiki contesta els crítics que els autobusos roses no seran obligatori­s, només els utilitzara­n les dones que ho desitgin. “La nostra voluntat és preservar la dignitat de les dones, però també la dels homes”, afegeix.

La decisió ve impulsada també per l’escàndol que va sacsejar el país amb la violació col·lectiva d’una discapacit­ada mental en un autobús de Casablanca. El Marroc, a diferència d’Algèria i més recentment Tunísia, no té una llei específica contra la violència exercida sobre la dona. Tampoc no existeix una definició jurídica sobre el que es pot considerar violència de gènere. Un projecte iniciat el 2013 dorm en un calaix. L’assetjamen­t o la violència sexual al carrer estan mancats de protecció, sense cap llei que ho persegueix­i. Això no vol dir que no es castiguin algunes actuacions concretes, com la violència conjugal, que rep penes d’entre un mes i un any de presó, o el cas d’atemptats contra el pudor amb violència, que poden ser sancionats amb fins a deu anys de presó.

Els últims informes oficials, així com els de diverses oenagés, constaten un augment de la violència contra les dones, comeses en un 88% per homes adults. El 2014, darrer any del qual es disposen xifres oficials, el 8,6% de les denúncies per agressions contra les dones tenen caràcter sexual, especialme­nt les violacions, que suposen el 70% del total.

Els informes permeten dibuixar un perfil aproximat dels tipus de dona més exposades a patir assetjamen­t i violència sexual al Marroc. Són les que viuen a les grans ciutats, tenen entre 18 i 45 anys i en la seva gran majoria no tenen feina. Això vol dir que la violència contra la dona és un fenomen principalm­ent urbà? En absolut. Simplement succeeix que les ciutadanes denuncien més que les que viuen en zones rurals, on la falta d’estructure­s d’ajuda, la por i el pes de la tradició les obliga a mantenir-se callades i suportar les vexacions en silenci.

L’Associació Marroquina de Pares i Amics de Persones amb Discapacit­at Mental, Hadaf, posa un focus especial en les dones amb problemes mentals. Segons aquesta institució, el 80% són víctimes de violència. Moltes són violades o pateixen abús sexual per part dels seus parents i l’entorn de familiars i amics.

El Marroc ha firmat diferents tractats internacio­nals que l’obliguen a protegir la dona contra tota mena de violència. Teòricamen­t, també estan protegides per l’article 19 de la Constituci­ó sobre la igualtat home-dona, l’article 22 que prohibeix tota violació física, defensa la integritat moral i la dignitat, així com l’article 54, que exigeix a l’Estat polítiques específiqu­es per defensar les persones amb necessitat­s especials. Però l’objectiu de disminuir o erradicar la violència sexual als carrers i transports públics sembla llunyà. De moment, mesures com els autobusos roses de Rabat són petits remeis per a un problema molt profund.

L’alcalde islamista vol fer transport públic exclusiu per a dones contra l’assetjamen­t

sexual La violació col·lectiva d’una discapacit­ada en un bus de Casablanca va consternar el Marroc

 ?? STRINGER / AFP ?? Indignació. Protesta a Casablanca, a l’agost, després de la violació d’una discapacit­ada per un grup d’adolescent­s; a baix, l’alcalde de Rabat
STRINGER / AFP Indignació. Protesta a Casablanca, a l’agost, després de la violació d’una discapacit­ada per un grup d’adolescent­s; a baix, l’alcalde de Rabat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain