La Vanguardia (Català)

ERC i la CUP demanen alternativ­es a la candidatur­a única de Puigdemont

Tots dos grups reclamen superar el debat nominal i centrar-se en el futur Govern

-

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va insistir ahir que el seu partit farà tot el possible per restituir Carles Puigdemont al capdavant de la Generalita­t, però va advertir que “tothom és necessari però ningú no és imprescind­ible” en el procés de constituci­ó del nou Govern, que va qualificar de “republicà”.

L’advertènci­a de Tardà pot interpreta­r-se com un avís dirigit a Junts per Catalunya en el sentit que l’objectiu de tornar a situar Carles Puigdemont al capdavant del govern català no pot condiciona­r-ho tot.

“El que és prioritari ara –va advertir Tardà en una entrevista concedida a TV3– és que hi hagi un Govern independen­tista que traslladi la voluntat popular expressada el 21-D”. “No havíem arribat mai tan lluny, no havíem estat mai tants els independen­tistes, hem arribat al peu de la muntanya i ens falta arribar al cim”.

Tardà va assegurar que la posició del seu grup és que Puigdemont “és i serà el president legítim de Catalunya, i Oriol Junqueras el vicepresid­ent legítim d’un govern que va ser elegit democràtic­ament”, però tot seguit va advertir: “La qual cosa no vol dir que ho puguem aconseguir”.

“El que ens urgeix ara –va afegir el diputat d’ERC– és constituir el Parlament i tenir un govern de progrés que recuperi les institucio­ns de l’autogovern i polítiques socials progressis­tes i començar a pujar la muntanya per arribar al cim de la independèn­cia”.

En aquest sentit va recordar que la Generalita­t “està en mans de [Mariano] Rajoy”. D’aquí la urgència de recuperar l’autogovern en què, va subratllar, “m’és igual qui hi sigui”, però que “ha de recuperar les institucio­ns i fer polítiques de progrés per construir la República”. Per Tardà, l’eventualit­at de no poder formar un Govern independen­tista amb JxCat “seria un suïcidi polític, [pel qual]) ens haurien de ficar a la presó”.

El bloc independen­tista té majoria al nou Parlament, 70 escons. Vuit d’aquests diputats, però, poden veure compromès el seu dret a vot: els cinc electes de Brussel·les i els tres que són a la presó, de manera que la suma real és de 62. No obstant això, la decisió d’ahir del jutge Pablo Llarena fa factible que tres d’ells puguin delegar el seu vot per haver rebut la considerac­ió d’“incapacita­ts” legals, amb la qual cosa queden garantits 65 vots. Queda per veure què passarà amb els cinc diputats electes que continuen a Brussel·les.

També sobre la investidur­a, la CUP també va llançar una advertènci­a en una línia similar, però dirigida tant a Puigdemont com a ERC. La diputada electa del Parlament Maria Sirvent va qualificar

La majoria independen­tista disposa de 70 electes, però ara només té assegurats 62 vots

d’“irresponsa­ble” el debat nominalist­a suscitat al voltant de la candidatur­a a la presidènci­a de la Generalita­t, sense que ningú hagi donat encara explicacio­ns sobre quin és el seu programa i en què consisteix l’acord polític que sembla que han assolit els republican­s i els partidaris de Carles Puigdemont per col·locar-lo al capdavant del Govern.

Sirvent va admetre en una entrevista concedida a Europa Press que l’absència de Puigdemont podria ser un problema, i en conseqüènc­ia va considerar que cal buscar alternativ­es. Però el que més amoïna la CUP continua sent per a què són tots aquests acords.

La diputada cupaire considera que les picabarall­es entre Junts per Catalunya i ERC podrien posar en risc una majoria independen­tista a la Mesa del Parlament i per això demana a les dues forces “responsabi­litat en aquest sentit”. “És absolutame­nt ridícul que encara s’estiguin discutint per noms i per coses d’aquest estil, quan del que hauríem d’estar parlant és de coses com de quina manera implementa­rem i materialit­zarem la república”. No obstant això, va insistir que una majoria independen­tista a la Mesa del Parlament “tampoc no és garantia” que es treballi per desplegar la república, per la qual cosa va demanar un compromís per materialit­zar-la.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? El diputat d’ERC Joan Tardà respon a la premsa davant el Tribunal Suprem dijous passat
FERNANDO ALVARADO / EFE El diputat d’ERC Joan Tardà respon a la premsa davant el Tribunal Suprem dijous passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain