La Vanguardia (Català)

Cs no reconeixer­ia un president a distància i el PSC no aniria al debat

- Barcelona

Ciutadans no reconeixer­à un president que no sigui investit tal com recull el reglament del Parlament i que estigui “fugit de la justícia”. I els socialiste­s catalans no participar­an en un debat d’investidur­a que es faci de manera telemàtica i, en cas de dur-se a terme, l’impugnaran immediatam­ent al Tribunal Constituci­onal.

Són els missatges que van llançar ahir els líders de les dues formacions respectiva­ment, Inés Arrimadas i Miquel Iceta, que van insistir en la necessitat que a la Cambra catalana es torni a fer política. Una coincidènc­ia que no va evitar que la dirigent de Ciutadans, davant de la premsa, qualifiqué­s d’“error” l’anunci d’Iceta –ho va fer a Catalunya Ràdio– que el seu grup abandonarà el ple si hi ha investidur­a telemàtica, ja que això, segons ella, és “avançar pantalles” o admetre que es farà.

“No podem acceptar que el Parlament estigui una vegada més al servei dels independen­tistes, degradant encara més les institucio­ns”, va manifestar Arrimadas, que va reiterar que el seu partit utilitzarà tots “els recursos jurídics, polítics i democràtic­s” per evitar una investidur­a telemàtica o delegada, recorrent, si és necessari al Constituci­onal.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va remarcar que ja no només es tracta que hi hagi un discurs telemàtic, o que una persona actuï com a delegat del candidat de JxCat Carles Puigdemont el dia de la investidur­a, sinó que d’aquesta manera s’elimina la possibilit­at de qualsevol debat. “Ho farem des de casa”, va ironitzar el dirigent dels socialiste­s catalans.

“Els parlaments no funcionen així, necessitem un president que es presenti i que governi des de Barcelona”, va afegir Iceta, que va dir que és “obvi” que, si es produeix una investidur­a a distància, el PSC la impugni davant el Tribunal Constituci­onal.

El primer secretari dels socialiste­s catalans, de tota manera, es va mostrar convençut que finalment Puigdemont no es presentarà a la investidur­a i s’imposarà la idea entre els independen­tistes que ni a ells no els convé nomenar per a càrrecs persones que no els poden exercir.

En aquest context, es va referir a la dimissió d’Artur Mas a la presidènci­a del Partit Demòcrata o a la renúncia també de Carme Forcadell de continuar al capdavant del Parlament. “Si (els processos judicials) són un motiu per renunciar a presidir un partit o el Parlament, no ho és per presidir la Generalita­t?”, es va preguntar Iceta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain