La Vanguardia (Català)

JxCat deixa en mans del Parlament la investidur­a del president destituït

El grup insisteix que el reglament de la Cambra no obliga a ser-hi present

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Junts per Catalunya no cedeix en el seu afany d’investir Carles Puigdemont com a president de la Generalita­t, però continua sense revelar la fórmula amb què pretén aconseguir aquest objectiu, que podria xocar amb l’opinió dels lletrats del mateix Parlament.

“No tenim cap dubte que el reglament permet la investidur­a de qualsevol dels diputats. No hi ha res que impedeixi l’elecció del senyor Puigdemont”, va assegurar ahir a Brussel·les Elsa Artadi, diputada electa de JxCat i cap de la campanya electoral. Com? “Això no ho decidirem avui sinó en el camí cap al ple” de la propera setmana però “preveiem tots els instrument­s que recull el reglament del Parlament”, va afegir sense entrar en més considerac­ions jurídiques o tecnològiq­ues.

Els lletrats del Parlament podrien no compartir aquesta opider nió, però JxCat no se sent vinculat per la seva posició, que encara no s’ha plasmat en un informe oficial. El candidat a la presidènci­a presenta “davant del ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la Cambra”, diu el reglament, la qual cosa segons l’opinió dels seus lletrats implica que la reinvestid­ura de Puigdemont només pot ser presencial. Però aquesta no és la posició de Junts per Catalunya: “A qui toca decidir com s’aplica el reglament en cada una de les circumstàn­cies és al president del Parlament, i a la Mesa, o bé al ple del Parlament, que és sobirà i decideix com s’aplica el reglament”, va discrepar Artadi.

La possibilit­at que Puigdemont sigui elegit president a distància –cal veure si per via telemàtica o delegant en un altre diputat– va grinyolar a les orelles de l’escassa premsa internacio­nal present, que va interrogar els diputats electes de JxCat sobre com pensava exercir les seves funcions a distància. “Dimecres vinent es constituir­à el nou parlament” i hi haurà consultes per veure quin candidat “reuneix més suports” per a la investidur­a, va explicar primer Artadi. “Esperem que el president Puigdemont obtingui els vots de la resta del bloc independen­tista i que el 29, el 30 o el 31 de gener sigui elegit per la majoria absoluta de la Cambra per tornar a ser president”, va afegir.

“Què passarà després, hi haurà algun moviment al Tribunal Constituci­onal o el govern espanyol? No podem anticipar què passarà. Només demanem que respectin la democràcia del parlament català”, va subratllar Artadi apel·lant al fet que Espanya no pot decidir una altra vegada “qui pot ser president de Catalunya”.

La tornada a Catalunya de Puigdemont en les condicions actuals està fora de qüestió. “No descartem res. Si poguéssim triar, tornarien aquesta mateixa tarda amb nosaltres” però “és evident que ai- xò ara mateix no és possible” i “no els farem tornar perquè vagin a la presó, no tindria sentit”, va dir.

Eduard Pujol, per la seva banda, va defensar que no hi ha contradicc­ió entre aquesta fórmula i la promesa electoral que calia votar Puigdemont per reinstaura­r la situació

“No els farem tornar perquè vagin a la presó, no tindria sentit”, afirma Elsa Artadi, diputada electa

prèvia a l’aplicació del 155 i investir-lo president.

Artadi i Pujol van comparèixe­r davant de la premsa en un descans de la reunió d’uns 25 diputats electes de JxCat (en total, el grup en té 34). Era la primera vegada que es reunien com a grup. La cita va tenir lloc a Brussel·les per po- comptar amb Puigdemont, que es nega a tornar a Espanya mentre hi hagi causes judicials obertes contra ell i els quatre exconselle­rs que van arribar amb ell a Bèlgica a finals d’octubre de l’any passat. “Aquesta reunió de treball hauria d’haver tingut lloc al Parlament. Ser aquí és una mostra més de l’anormalita­t d’aquestes eleccions”, va recalcar Artadi.

A la cita de Brussel·les, però, hi van faltar, entre d’altres, l’exconselle­r d’Interior, Quim Forn, i Jordi Sànchez (expresiden­t de l’ANC), tots dos en presó preventiva, així com els membres del Govern cessat, Jordi Turull, Josep Rull i Lluis Guinó, que no estan autoritzat­s a sortir d’Espanya. Artadi va evitar comentar les declaracio­ns fetes abans-d’ahir davant el jutge per Forn i Sànchez contra la tornada a la via unilateral per aconseguir la independèn­cia de Catalunya, pronunciam­ents que va qualificar d’“estratègia de defensa”.

La reunió es va celebrar a l’hotel President Park, de la cadena catalana Husa. “Què passa, què passa, qui hi ha allà?”, preguntave­n els nens al pas dels polítics catalans per un parc al desfavorit barri de l’estació del Nord. La destinació de la comitiva, una pista de bàsquet envoltada d’una vistosa estructura de color groc que va servir de marc per a la foto de família de JxCat.

 ?? JOHN THYS / AFP ?? Part dels 34 diputats de Junts per Catalunya es van reunir ahir amb Carles Puigdemont a Brussel·les
JOHN THYS / AFP Part dels 34 diputats de Junts per Catalunya es van reunir ahir amb Carles Puigdemont a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain