La Vanguardia (Català)

Llarena: un empresonat, un vot

- Isabel Garcia Pagan

A l’equip de Carles Puigdemont s’afirma amb vehemència que si hi ha 70 vots per a la seva investidur­a s’ha de buscar la manera de fer-ho possible. “El mecanisme ha d’adaptar-se a la voluntat de la majoria absoluta del Parlament, no la majoria absoluta del Parlament al mecanisme”. La negociació política pròpia d’una investidur­a ha estat sepultada per un bombardeig d’articles del Reglament de la Cambra, la llei de la Presidènci­a de la Generalita­t, la llei del Règim Jurídic del Sector Públic i fins i tot la Llei d’Enjudiciam­ent Criminal sobre com gestionar políticame­nt l’estada a Brussel·les del candidat a la presidènci­a de la Generalita­t.

Però les urgències del bloc independen­tista passen avui per “recuperar el Parlament” i garantir en el ple de dimecres una majoria que propiciï la presidènci­a de la Cambra per a ERC. I entre diputats, lletrats del Parlament i advocats de l’Estat..., el magistrat Pablo Llarena ha fet un pas endavant que està lluny de ser innocu: un diputat empresonat, un vot.

És a Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, i “no a d’altres”, a qui el jutge permet que exerceixin el seu dret de representa­ció. I són ells, des d’Estremera i Soto del Real, davant de Puigdemont i els altres quatre diputats electes refugiats a Brussel·les, que poden impedir “la modificaci­ó de l’aritmètica parlamentà­ria configurad­a per la voluntat de les urnes”.

El mecanisme s’adapta, no a la voluntat de la majoria absoluta, si no a la presó preventiva. Llarena és un intèrpret avançat del reglament del Parlament. Agafa l’article que regula la delegació del vot i decideix convertir els polítics presos en “diputats en situació d’incapacita­t prolongada degudament acreditada”, tot i que fins ara a la Cambra només s’havia previst en termes mèdics. I no només podran votar, sinó que el jutge els blinda davant les temptacion­s del bloc constituci­onalista d’impulsar expedients de suspensió per les seves absències en els plens i les comissions. Els 62 vots garantits de l’independen­tisme es converteix­en en 65, però la tranquil·litat parlamentà­ria no arriba fins als 66. Falta un vot i és a Brussel·les...

Junqueras, Forn i Sànchez han promès complir amb la Constituci­ó i l’Estatut davant el Suprem, de manera més o menys explícita, però també per escrit al Parlament per formalitza­r la presa de possessió de la seva acta de diputat. Igual que els 36 diputats de Ciutadans i els 4 de la CUP. Però aquí el jutge no atén el fons, sinó la interpreta­ció de les formes i, perquè surtin de la presó, ja no hi ha mecanisme que valgui.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain