La Vanguardia (Català)

El Govern del PP s’avançarà a recórrer contra una candidatur­a no presencial

Méndez de Vigo convida Puigdemont a seguir els passos de Forcadell i renunciar

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

“Que ningú no en tingui cap dubte”. El Govern central recorrerà contra qualsevol decisió de la Mesa del Parlament que permeti, faciliti o convoqui una sessió d’investidur­a amb un candidat a distància, sigui Carles Puigdemont o qualsevol altre. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va ser rotund a l’hora de ser preguntat per les intencions de l’Executiu, si finalment una mesa amb majoria independen­tista al Parlament permetés la investidur­a telemàtica o per delegació de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont. “El Govern recorrerà contra qualsevol enganyifa que es vulgui dur a terme, sense vacil·lar i immediatam­ent”, va subratllar.

Ja ho havien insinuat el coordinado­r general del PP, Fernando Martínez-Maillo, i el portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, després de la reunió del comitè de direcció de dilluns passat, presidit per Mariano Rajoy. A més el Govern del PP havia encarregat un informe als serveis jurídics que va donar a conèixer dijous, amb tots els arguments legals per rebutjar una investidur­a que no sigui presencial. A aquest document es va remetre el portaveu per argumentar la intenció del Govern central, que es considera afectat per aquesta decisió, i per tant podria recórrer-la. Afectat, perquè, va subratllar Méndez de Vigo, el president de la Generalita­t no només és la màxima autoritat de Catalunya, sinó que ostenta la màxima representa­ció de l’Estat en aquesta comunitat, i aquesta funció es veuria disminuïda si no resideix a Catalunya.

Per l’Executiu, el rebuig d’una investidur­a a distància no és només per raons jurídiques, sinó de “sentit comú”, perquè “és un fugit de la justícia” que el que ha de fer és “tornar a Espanya i respondre dels seus actes davant la justícia”. El Govern no deixarà passar aquest cop una convocatòr­ia de la sessió d’investidur­a que consideri irregular. “Ja vam viure els dies 6 i 7 de setembre unes jornades vergonyose­s”, quan el Parlament va aprovar les lleis de desconnexi­ó, i el que cal fer ara és “recuperar la legalitat i el sentit comú”.

El Govern ni tan sols s’esperarà a la celebració de la sessió d’investidur­a a distància per recórrer-la, sinó que ho farà en el mateix moment que hi hagi una decisió de la Mesa que permeti aquest tipus d’investidur­a, o si la resolució del president de la Cambra que ha de designar el candidat per convocar la sessió inclou aquesta possibilit­at, en el cas que sigui Puigdemont.

El ministre portaveu va carregar ahir contra l’expresiden­t català per subratllar no només la impossibil­itat que hi hagi una investidur­a a distància, sinó també per posar en dubte la seva capacitat per ser president: “La situació de Puigdemont és anormal. D’altres no van fugir i estan a disposició judicial”, va recordar. I “continuar fent coses extravagan­ts per ser investit” és, segons el parer del Govern, contribuir que no arribi la normalitat a Catalunya.

Per això, l’Executiu va posar com a exemple del que hauria de fer Puigdemont el que ja han fet Carles Mundó, que va renunciar a l’acta de diputat; Artur Mas, que va dimitir com a president del PDECat, i Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, que va anunciar que no es presentarà a la reelecció. Però sobretot, Méndez de Vigo creu que el president cessat hauria de seguir els passos i les paraules de l’encara presidenta del Parlament, Carme Forcadell, “que ha deixat clar que la via de Puigdemont és impossible” o que el seu successor ha d’estar lliure de processos judicials. Segons el ministre, el president de la Generalita­t tampoc no hauria d’estar immers en procedimen­ts judicials. Això contribuir­ia, segons el parer del Govern central, a la “plena normalitza­ció de la situació política a Catalunya”, que és al que aspira el Gabinet, i que es restauri la legalitat institucio­nal, recuperada en part amb l’aplicació del 155, que, segons el parer de Méndez de Vigo, “ha servit per frenar i revertir el deterioram­ent de Catalunya”, i està donant fruits, perquè els independen­tistes “no han aconseguit cap dels seus objectius, només fer mal als catalans”.

El ministre portaveu insta l’expresiden­t a tornar a Espanya i respondre dels seus actes davant la justícia

 ?? EFE ?? El president del Govern, Mariano Rajoy, a la primera reunió del Consell de Ministres de l’any, feta ahir
EFE El president del Govern, Mariano Rajoy, a la primera reunió del Consell de Ministres de l’any, feta ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain