La Vanguardia (Català)

El PSOE veu la legislatur­a amb “pudor de formol”

Sánchez contraposa les seves iniciative­s a la “inacció” del PP

- Madrid

“La legislatur­a fa pudor de formol, el líquid amb què es conserven els cadàvers”, va denunciar ahir el president d’Extremadur­a i del consell polític federal del PSOE, Guillermo Fernández Vara. I ell sap bé de què parla, ja que és metge forense de professió. “La legislatur­a és morta, no només fa la sensació de final de cicle, sinó d’absoluta inacció”, va insistir. “El Govern [central] és incapaç de prendre la iniciativa política”, va apuntar a la seva seu a Ferraz el portaveu socialista al Senat, Ander Gil.

I, per demostrar aquesta “inacció i incapacita­t política” que atribueixe­n a Mariano Rajoy, Pedro Sánchez va reunir ahir altre cop la seva executiva a Ferraz, per “arremangar-se i prendre la iniciativa des de l’oposició”. Així, la direcció del PSOE va analitzar detalladam­ent el grau de compliment dels acords que Rajoy va assolir en la conferènci­a de presidents autonòmics celebrada ara fa just un any, el 17 de gener del 2017. I la conclusió, a parer seu, és demolidora. “Marianisme en estat pur. Un any després, res no s’ha fet”, va lamentar Gil. “Una greu deslleialt­at de Rajoy amb les comunitats autònomes”, va concloure.

Vara va posar l’accent en un dels incomplime­nts de Rajoy, que en aquella conferènci­a de presidents es va comprometr­e a aprovar un nou model de finançamen­t autonòmic durant el 2017. El president d’Extremadur­a, que pateix a les seves pròpies carns que no s’actualitzi el sistema de finançamen­t, va recordar que el model vigent va caducar ja fa quatre anys. I va apressar el Govern central a posar a sobre de la taula una nova proposta, sense continuar escudant-se en la situació de Catalunya. “Hi ha problemes que ni el temps no arregla”, va advertir Vara a Rajoy. “No és una reivindica­ció, és una obligació. És inajornabl­e que hi hagi un nou model de finançamen­t”, va insistir. Des de Ferraz van reclamar, per tant, que l’Executiu no s’excusi amb la situació de Catalunya per continuar bloquejant el nou finançamen­t. “No negaré que el que ha passat a Catalunya els últims temps és un problema per al conjunt d’aquest país i per a tots els ciutadans”, va admetre Vara. “Però si no aconseguim fer entrar en l’agenda política temes diferents, no només tindrem un problema sinó dos”, va advertir. El primer seria Catalunya, “que continuarà sense resoldre’s”, va lamentar. I després tots els altres, “que vindran com a conseqüènc­ia de la inacció que està provocant a l’agenda pública el que està passant a Catalunya”, va alertar. I Gil també va rebutjar, una vegada més, les preteses pressions del Govern central perquè el PSOE doni suport als nous pressupost­os generals de l’Estat: “Aquest partit no acceptarà cap xantatge, que no es cansin!”.

L’executiva socialista rebutja “xantatges” i apressa a desbloquej­ar el nou finançamen­t autonòmic

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Fernandez Vara, en primer pla, i el senador socialista Ander Gil
FERNANDO ALVARADO / EFE Fernandez Vara, en primer pla, i el senador socialista Ander Gil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain