La Vanguardia (Català)

L’escenari andalús

La possibilit­at d’un avançament electoral a Andalusia pren força

- ADOLFO S. RUIZ

Com diu Joaquín Sabina, a Andalusia hi ha soroll, molt soroll, massa soroll sobre un possible avançament dels comicis autonòmics. La data oficial de les eleccions seria cap al març del 2019, però el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, està convençut que Susana Díaz les avançarà. “Veient el seu recorregut històric, no me’n fio”, va assegurar a l’última reunió de l’executiva popular, i tot seguit va començar a elaborar les llistes del seu partit.

Fins ara, Díaz s’ha centrat en el seu acord amb Cs, que, més enllà de les diferèncie­s per l’impost de societats, li ha permès un govern plàcid durant aquests anys. Tant que va poder dedicar-se en cos i ànima al seu fracassat intent d’arribar al cim dels socialiste­s espanyols. Però és molt poc probable que la formació taronja doni suport als pressupost­os de l’any 2019, tenint en compte que és any electoral i necessita enfortir un perfil propi que de moment es troba a l’alça a Espanya i també a Andalusia.

Juan Marín, el líder de Cs a la comunitat, rebutja de totes totes un avançament electoral. “Tenim pressupost­os aprovats, hi ha estabilita­t, creixement, creació d’ocupació...”, assegura. “Els rumors estan propagats per Moreno Bonilla perquè els sondejos diuen que cada vegada li va pitjor al PP. Com més aviat hi hagi unes eleccions, menys vots perdrà. Seria un veritable disbarat avançar els comicis”, assenyala Marín.

“No avançaré les eleccions, relaxi’s perquè estem governant i treballant”, responia la presidenta andalusa al líder del PP en l’últim ple del Parlament. Díaz destaca l’estabilita­t del seu Govern, que ja té aprovats els pressupost­os per a aquest any gràcies al seu acord amb Cs. Avançar les eleccions en aquestes condicions requeriria un enorme esforç per fer creïble aquesta necessitat davant dels ulls de la ciutadania.

Tot i això, no és impossible aquest avanç electoral, que es produiria amb tota seguretat si Mariano Rajoy continua sense trobar suport per als pressupost­os generals de l’Estat d’aquest any i comença a plantejar-se la possibilit­at d’avançar les generals. Díaz continua convençuda que la seva marca personal és més poderosa que la marca PSOE a Andalusia. Pel que sembla, els socialiste­s tenen sondejos interns que així ho indiquen. “Ella és una guanyadora per si sola i no necessita el suport de Pedro Sánchez. Al revés, considera que l’actual secretari general podria ser una rèmora per a ella a Andalusia”, asseguren fonts socialiste­s. Suors fredes és el que tenen els socialiste­s davant un panorama on Sánchez i Díaz haguessin de compartir campanya electoral.

De moment, res no sembla indicar que els temors del PP tinguin fonament. Però els precedents donen la raó a Bonilla. El desembre del 2014 Díaz negava amb la mateixa vehemència que ara la possibilit­at de trencar el pacte amb IU i avançar els comicis autonòmics. Tres mesos més tard els andalusos acudien a les urnes per revalidar el triomf socialista.

Els socialiste­s desmenteix­en que Díaz vulgui eleccions, però també ho negaven el 2014 i les van convocar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain