La Vanguardia (Català)

Nou rècord aeroportua­ri

-

UN nou rècord de passatgers s’ha registrat el 2017 a l’aeroport de Barcelona-el Prat, amb un augment del 7,1%, fins a un total de 47,3 milions de persones. Aquest èxit s’ha registrat malgrat haver estat un dels anys més difícils per a Barcelona com a destinació comercial i turística a causa de les vagues en els controls de seguretat, els atemptats gihadistes a la Rambla durant el mes d’agost i la baixa de reserves hoteleres el quart trimestre com a conseqüènc­ia de la tensió política viscuda a Catalunya. És, per tant, una dada notable que s’ha de valorar.

La millora del trànsit aeri, en tot cas, ha estat general a Espanya, a l’escalf de l’espectacul­ar balanç turístic que ha registrat el país i de la recuperaci­ó econòmica interior, ja que han augmentat tant els vols internacio­nals com els nacionals. El conjunt dels aeroports de la xarxa Aena va tancar l’any passat amb 249,2 milions de passatgers, un 8,2% més que l’any anterior, i això suposa també un rècord històric.

L’aeroport de Madrid-Barajas, malgrat haver crescut a un ritme del 5,9%, inferior al de Barcelona-el Prat, encara continua a una distància de sis milions de passatgers anuals més. La històrica competènci­a amb l’aeroport madrileny es manté en desigualta­t de condicions, ja que l’aeroport barceloní no ha aconseguit l’autonomia de gestió que la Generalita­t i la societat catalana pretenien, objectiu impossible d’aconseguir des que Aena es va privatitza­r.

L’encert de l’estratègia de creixement seguida per l’aeroport de Barcelona, malgrat això, és innegable. A l’atracció de la capital catalana com a primera destinació turística espanyola i com a ciutat de fires i congressos se suma l’aposta feta al seu dia per les línies aèries de baix cost, que han estat les grans guanyadore­s de la liberalitz­ació del sector, així com la recerca constant de més rutes, tant europees com interconti­nentals. L’exitós balanç de tot això ha suposat un increment del trànsit del 56% en l’últim decenni.

El més important per a l’aeroport de Barcelona és no abaixar la guàrdia, consolidar les posicions aconseguid­es i continuar amb el compliment d’objectius de futur ambiciosos, com la millora constant de les connexions internacio­nals, especialme­nt amb Àsia.

Les fortes inversions realitzade­s en les noves pistes i terminals tenen el seu límit en 55 milions de passatgers, xifra que es pot assolir abans del previst i que obliga a planificar des d’ara mateix l’ampliació de les actuals terminals i la millor solució per poder disposar d’una quarta pista. No fer-ho podria arribar a asfixiar el potencial de creixement de l’aeroport barceloní.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain