La Vanguardia (Català)

Ponts de cultura

- Remei Margarit R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

El que va representa­r, als anys seixanta, la nova cançó enfront de la dictadura té a veure amb el cultiu de la cultura, allò eren cançons per recuperar una llengua que estava prohibida, però també eren cançons que parlaven de sentiments i de les coses de cada dia. Va tenir aquell ressò perquè la gent s’hi va poder identifica­r, eren lletres de les coses quotidiane­s, és a dir, usos i costums. I sembla que ara, en aquests temps plens d’obsessions d’identitats vàries, s’han format dos bàndols de nacionalis­mes: l’un, l’espanyol; l’altre, el català, tots dos enrocats des de fa uns anys.

Pel que fa al nacionalis­me, Alain Touraine, al seu llibre Un nuevo paradigma para comprender el mundo de hoy, diu: “El nacionalis­me és un projecte purament polític que tracta d’inventar una nació donant a l’Estat poders no controlats per fer emergir una nació i fins i tot una societat. Quan és devorat pel nacionalis­me, l’Estat nacional deixa de ser un component de la societat i aquesta corre el perill de ser destruïda. El nacionalis­me està molt allunyat de la modernitat i és doblement perillós per a la democràcia (...) perquè funciona de dalt a baix (...) perquè substituei­x la complexita­t de les relacions socials per la pura afirmació d’una pertinença”.

Atesos els resultats dels darrers esdevenime­nts polítics, sembla que convé i de manera urgent construir ponts de cultura des de la societat civil, deixant als polítics que s’aclareixin –si és que volen–, i tornar a la feina de taller constant de la cultura: música, cinema, teatre, dansa, festes, col·laboracion­s amb entitats ciutadanes, lectura, escriptura, poesia, filosofia, arts decorative­s i tota mena de coses que, prescindin­t del color polític del moment, uneixin les persones en tot allò creatiu que cadascú pugui aportar. Darreramen­t la cultura ha restat marginada pels fets polítics dels grups nacionalis­tes; quan es vol imposar una ideologia determinad­a, la primera víctima és la cultura, ha passat així al llarg de la història; de manera que cal tornar a la Cultura amb majúscula perquè les persones tornin a ser com vulguin ser i no com alguns eslògans amplificat­s volen que siguin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain