La Vanguardia (Català)

L’invent de Tabàrnia

-

En l’article “El bou solt es llepa com vol” (Política, 11/I/2018), Luis Sánchez-Merlo insistia amb entusiasme en l’argumentac­ió segons la qual la idea de Tabàrnia posa en relleu la contradicc­ió de l’independen­tisme en la seva anàlisi de la relació de Catalunya amb Espanya, contraposa­nt-la a la hipotètica relació de Tabàrnia amb la resta del territori català.

Sánchez-Merlo, segurament portat per l’entusiasme, obvia un detall cabdal: és Espanya la que impedeix a Catalunya separar-se; però seria Tabàrnia la que expulsaria la resta del territori català. Els binomis Espanya-Catalunya i Tabàrnia-resta de Catalunya no tenen res a veure l’un amb l’altre.

Ara bé, arribats a aquest punt, he de dir que a mi, com a gironí, m’entusiasma la idea de Tabàrnia. Seria fantàstic independit­zar-nos de Barcelona i constituir, juntament amb Lleida i Andorra, la Confederac­ió d’Estats Transpiren­aics. Deixo anar aquesta idea, que seria la resposta contundent i definitiva de la menyspread­a “Catalunya rural” davant la sobrevalor­ada “Catalunya cosmopolit­a”. A més, com que a Tabàrnia, alliberada del primitivis­me de la Catalunya interior, Ciutadans seria la força política dominant, Arrimadas podria muntar amb èxit un referèndum per tornar a unir Tabàrnia a Espanya. I així tots contents.

M. PUIGVERT COLOMER

Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain