La Vanguardia (Català)

Quin espectacle!

- Carles Casajuana

En l’opinió pública –o publicada– internacio­nal, hi ha dos clixés sobre Espanya. El primer, molt antic, desmentit per la història més recent, és el d’un país incapaç de resoldre els conflictes interns d’una forma civilitzad­a, dominat per la intolerànc­ia i, ocasionalm­ent, per pulsions fratricide­s. És el país de la Contrarefo­rma, de la Inquisició, del Duelo a garrotazos de Goya, de la llegenda negra. És, sobretot, el país de la Guerra Civil.

No ho oblidem: durant anys, la guerra espanyola va ser notícia de primera plana i va acaparar l’interès dels cercles intel·lectuals d’Europa i de tot el món. Era la primera batalla seriosa entre el feixisme, el comunisme i la democràcia liberal, el pròleg de la conflagrac­ió mundial que es preparava. Després, els quaranta anys de franquisme van convertir Espanya en la viva estampa de l’autoritari­sme i de la intransigè­ncia. És natural, doncs, que aquest clixé s’incrustés en el subconscie­nt europeu.

El segon clixé, més actual però menys arrelat, és el d’un país modern, vibrant, capaç de liquidar el franquisme a través del pacte i del consens, de transforma­r-se i de situar-se a l’avantguard­a dels canvis socials, un país sense complexos, amb una societat oberta i tolerant. És l’altra cara de la moneda, l’Espanya de la transició, de Pedro Almodóvar, de Barcelona’92, del matrimoni homosexual.

A més d’incompatib­les, aquests dos clixés són –com tots els estereotip­s– toscs, caricature­scos. Estan basats en la simplifica­ció, en la conversió de l’anècdota en categoria, en l’eliminació dels matisos i en la substituci­ó dels tons grisos per blancs virginals o per negres ominosos. Ni Espanya era als anys trenta l’únic país europeu rosegat per divisions profundes i amb un moviment feixista rampant –pensem en l’Alemanya de Hitler, en la Itàlia de Mussolini, en la França del mariscal Pétain–, ni la transició va ser el conte de fades que molts encara pinten.

Ara es diu –amb raó– que la crisi catalana està empastifan­t la imatge d’Espanya a l’exterior i a Madrid s’accepta sense gaire discussió que el Govern central no ha sabut explicar prou bé la seva política i que, en canvi, l’independen­tisme ha venut molt bé la seva, projectant dubtes sobre la qualitat democràtic­a del nostre sistema polític. És així? Estem fent un espectacle, sens dubte, però em sembla que l’error, com sol passar, no és de comunicaci­ó sinó del que s’ha de comunicar, i que no aconseguim transmetre la idea que estem resolent el conflicte de la millor manera possible perquè, senzillame­nt, no l’estem resolent de la millor manera possible. Al contrari, cada cop s’enverina més.

Volem que tothom ens vegi com una democràcia avançada: però ¿estem segurs que estem actuant com una democràcia avançada? L’independen­tisme no surt gens bé a la foto. L’aprovació de les lleis del Referèndum i de Transitori­etat Jurídica els dies 6 i 7 de setembre, saltant-se l’Estatut a la torera, i la declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre, al marge de

Volem que tothom ens vegi com una democràcia avançada, però estem segurs d’estar actuant com a tal?

la Constituci­ó i sense una majoria de vots irrebatibl­e que hi donés suport, no s’avenen amb la imatge d’escrupolos­itat democràtic­a i de no haver trencat mai cap plat que els partits independen­tistes volen transmetre.

Però el Govern central tampoc no s’ha cobert de glòria, i la seva responsabi­litat és més gran perquè és qui té l’obligació d’assegurar la convivènci­a i d’evitar que la discòrdia s’instal·li entre nosaltres. Ens ho podem mirar des de tots els angles que vulguem, però els cops de porra del dia 1 d’octubre i la presó provisiona­l dels Jordis, d’Oriol Junqueras i de Joaquim Forn no encaixen gaire bé amb la idea de l’Espanya dialogant de la transició. El Govern central no està obrint cap via de conciliaci­ó per resoldre el litigi. Diu que la Constituci­ó no permet el referèndum ni –encara menys– la independèn­cia. Molt bé: però, aleshores, a part de l’article 155 i dels tribunals –uns tribunals que, de forma sorprenent, estan equiparant l’1-O i la DUI gairebé a una insurrecci­ó violenta contra l’Estat–, ¿quina sortida ofereix el Govern central a aquests milions de catalans que, d’una forma pacífica, estan reclamant des de fa anys un replanteja­ment de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya?

El problema no és de comunicaci­ó. La crisi catalana ens ha posat a prova i, malauradam­ent, no hem estat a l’altura de la imatge que aspirem a projectar. Aquí tothom té les seves raons, però si volem conservar el prestigi que ens vam guanyar fa quaranta anys, si no volem que ningú posi en dubte la qualitat de la nostra democràcia, el millor que podem fer és reservar la justícia pels conflictes jurídics i resoldre el litigi a través de la política i del diàleg. Com en la transició.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain