La Vanguardia (Català)

El cartell del carnaval de Terrassa: violència sexual o crítica política?

L’Ajuntament i diverses entitats demanen que es retiri per sexista

- PALOMA ARENÓS

L’autor del cartell guanyador del carnaval de Terrassa, Xavi Suárez, poc s’imaginava dijous a la tarda, a la presentaci­ó pública de la seva obra, la tempesta de retrets que li caurien ahir per haver il·lustrat un dibuix que les crítiques qualifique­n de “masclista, que banalitza la violència sexual i cosifica la dona”.

La seva peça –una dona despullada que ensenya el dit, amb un antifaç groc i amb tres mans de colors que li tapen els pits i el pubis– va guanyar entre 13 cartells que es van sotmetre a una votació popular amb 1.450 participan­ts, organitzad­a per la Confraria Mascarada, responsabl­e del carnaval.

Twitter va canalitzar la majoria de les crítiques. Diferents entitats (Institut Català de la Dona, Arran –col·lectiu de joves vinculats a la CUP–, Dones Juristes o Rudes Rebels de Terrassa) o l’escriptora i columnista de La Vanguardia Laura Freixas van lamentar que es perpetuï la violència masclista amb imatges com aquesta i van exigir la retirada del cartell. El Govern de Terrassa, així com l’Institut de la Dona, també van demanar a la Confraria Mascarada que consideri la retirada del cartell “per la banalitzac­ió de la violència sexual implícita i l’objectuali­tzació que es fa del cos de les dones”, segons el tinent d’alcalde de Cultura, Amadeu Aguado. “Ni l’humor, ni la sàtira, i molt menys la simple crítica política poden servir de justificac­ió per vulnerar aquests drets”, es va argumentar des de l’Institut de la Dona.

Als antípodes hi va haver l’explicació de Suárez de dijous. La seva il·lustració volia denunciar, va explicar, la situació política catalana actual amb un cartell titulat 155 ombres que al·ludia a la implantaci­ó de l’article 155 i el rebuig de les forces constituci­onalistes contra el procés català. El guanyador mostrava “una dona lluitadora, que es rebel·la davant l’opressió” a què la tenen sotmesa tres mans (que juguen al tradiciona­l pedra, paper, tisora). Cadascuna és d’un color: blau per al PP, taronja per a Ciutadans i vermell per al PSC, mentre que la dona, despullada, porta una barretina blava al cap, unes arracades blanques d’estrella (com l’astre de l’estelada) i un antifaç groc. L’artista –que no és il·lustrador profession­al, però que ja ha guanyat dues vegades el concurs– es va sentir abatut quan va saber el caire que havia pres l’assumpte.

Igual de desconcert­ada estava Mireia Gabaldà, la presidenta de la Confraria Mascarada, una entitat que organitza la 41a edició del carnaval entre el 8 i el 14 de febrer i que mobilitza 40 comparses el dia 10 i 25 el dia 11. “Estem afectats per com han anat les coses, perquè el 90% de l’organitzac­ió som dones. Condemnem qualsevol violència o abús contra la dona. Aquest cartell va ser el més votat popularmen­t el 16 de desembre. I precisamen­t no era el que més ens

L’autor veu “una dona que es rebel·la contra l’opressió” de Cs, PSC i PP, representa­ts per colors

agradava pels seus tocs polítics, però, vam decidir respectar l’elecció de la ciutadania”, detalla. Gabaldà reconeixia ahir que des de l’entitat veien la protagonis­ta com “una dona empoderada, ferma i serena”, va observar. Al tancament d’aquesta edició, la direcció de la Confraria Mascarada s’havia reunit per decidir què havia de fer.

El tinent d’alcalde de Cultura va argumentar que, “malgrat que el carnaval és un període transgress­or per naturalesa, creiem que el missatge que dona el cartell es contraposa a l’objectiu d’una societat igualitàri­a i projecta una imatge que no encaixa amb la ciutat feminista que som”. El tinent d’alcalde va aclarir que, “quant a la lectura política que se’n pugui desprendre, defensem com sempre la llibertat d’expressió de l’organitzac­ió i dels artistes”.

 ?? @CARNESTOLT­ESTRS ?? El cartell de la Confraria Mascarada per al carnaval, previst del 8 al 14 de febrer
@CARNESTOLT­ESTRS El cartell de la Confraria Mascarada per al carnaval, previst del 8 al 14 de febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain