La Vanguardia (Català)

Juana Rivas s’enfronta a cinc anys de presó perquè no va tornar els fills al pare La Fiscalia acusa de sostracció de menors la granadina, que va escapar d’Itàlia

- ADOLFO S. RUIZ

“Dura petició fiscal per a Juana Rivas”, segons l’opinió del seu advocat, José Estanislao López. El ministeri públic acusa provisiona­lment la mare de Maracena (Granada) de dos delictes de sostracció de menors, un per a cada fill, i sol·licita la pena de dos anys i mig de presó per a cadascun, un total de cinc. A més a més, demana que se la inhabiliti per exercir el dret de pàtria potestat per un termini de sis anys. I el pagament de les costes judicials.

La Fiscalia Provincial de Granada considera que Juana Rivas va fer cas omís de cinc instàncies judicials que, al llarg de nou mesos, li van requerir sobre l’obligació de tornar els seus dos fills, d’11 i 3 anys, al pare, l’italià Francesco Arcuri. Segons l’escrit fiscal, Rivas era “conscient” d’aquestes resolucion­s judicials, però “amb ànim il·lícit d’incomplir-les, va quedar amagada amb els seus fills en un lloc indetermin­at sense facilitar-ne el parador tot i saber l’obligació de restituir-los que li pesava a sobre ”.

Enrique Zambrano, l’advocat que representa Arcuri, va manifestar el seu acord amb la petició fiscal, encara que també afegirà el delicte de desobedièn­cia a les decisions dels jutges, que no està recollit per la Fiscalia. Arcuri va ser condemnat el 2009 per lesions en l’àmbit familiar, una sentència que es va dictar per conformita­t de les parts, i posteriorm­ent va tornar a ser denunciat per Juana Rivas.

La primera reacció de Juana Rivas, recollida en declaracio­ns a una agència de notícies, va ser assenyalar: “Continuaré la lluita fins a la victòria, perquè això no pot acabar de cap altra manera. És el que és just quan es fa balanç de tot el que ha passat”. L’advocat de la dona granadina veu “molt marge per a la defensa” de la dona, ja que, a parer seu, l’escrit fiscal no recull el fet que Juana Rivas va haver d’escapar de Carloforte (Itàlia) amb els seus fills per fugir d’una situació de maltractam­ent continuat per part de qui llavors era el seu company sentimenta­l, una situació que s’hauria prolongat entre el juny del 2013 i el maig del 2016. “I els nens no tenen la nacionalit­at italiana, com diuen alguns escrits judicials”, afegeix.

L’escrit del fiscal relata que Juana Rivas es va desplaçar d’Itàlia a Granada amb els seus fills el 18 de maig, després d’haver acordat amb el pare que passarien un temps de vacances a Espanya. El 2 d’agost Rivas va comunicar al pare dels nens la negativa de tornar a Itàlia i es va amagar amb ells, “malgrat que era conscient de la seva obligació de restituir-los a Itàlia amb el seu pare, on residien i estaven escolaritz­ats”.

El jutjat d’instrucció de Granada va obrir diligèncie­s contra ella i la va citar a declarar el 8 d’agost, però Juana Rivas no hi va acudir, per la qual cosa se’n va acordar la detenció i “el lliurament immediat i sense excuses” dels menors al pare. La dona es va presentar davant del jutge de guàrdia el dia 22, però ho va fer sense els seus fills; malgrat això, va quedar en llibertat. Es van presentar noves requisitòr­ies davant la “falta de col·laboració total i

“Continuaré la lluita fins a la victòria, perquè això no pot acabar de cap altra manera”, diu la mare

absoluta” mostrada per Juana Rivas, segons la jutgessa que ha instruït el cas, fins que la dona va cedir finalment i va lliurar els seus fills el 28 d’agost passat.

La petició fiscal és el pas previ perquè el jutge d’instrucció estableixi la data d’inici del judici oral. A l’escrit de la Fiscalia no es fa cap referència al fet que el pare italià tenia una condemna ferma per violència de gènere en l’àmbit familiar, ni l’existència de noves denúncies. Així mateix, un tribunal de Càller té un procedimen­t civil obert per decidir sobre la guarda i custòdia dels menors.

Juana Rivas va rebre una autoritzac­ió judicial per passar les festes de Cap d’Any amb els seus fills, però ho va haver de fer a Sardenya i no a Espanya, com era la seva intenció.

 ?? PEPE TORRES / EFE ?? Rivas sortint dels jutjats de Granada després de decretar-se’n la llibertat provisiona­l el 21 d’agost
PEPE TORRES / EFE Rivas sortint dels jutjats de Granada després de decretar-se’n la llibertat provisiona­l el 21 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain