La Vanguardia (Català)

La línia d’assetjamen­t escolar detecta 10.000 víctimes El telèfon d’Educació rep 28.065 trucades en 14 mesos

- CELESTE LÓPEZ

No són exageracio­ns. L’assetjamen­t escolar és una realitat que fa mal als més vulnerable­s, els nens. I aquí tenim les xifres: en tan sols 14 mesos s’han detectat gairebé 10.000 possibles casos d’abús en centres educatius. Així ho ha indicat el Ministeri d’Educació després d’informar de l’activitat registrada a la línia de telèfon contra l’assetjamen­t, que es va posar en marxa el novembre del 2016 i que disposa de dades fins al 31 de desembre passat, amb un total de 28.065 trucades.

Aquesta línia –900-018-018–, que funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, s’integra en el Pla Estratègic de Convivènci­a Escolar del departamen­t que dirigeix Iñigo Méndez de Vigo, i està destinada tant a alumnes com a pares, professors, personal dels centres docents o qualsevol altra persona que tingui notícies de maltractam­ents o assetjamen­t en l’àmbit escolar, fora o dins de les aules.

A la roda posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha dit que creu que aquest telèfon és “un instrument útil” i anònim per a tothom que ho necessiti. La línia l’atén un equip de treballado­rs socials, juristes i sociòlegs que presten l’atenció que necessiti el menor. L’any passat, el Col·legi de Psicòlegs va denunciar davant del Govern la situació de precarieta­t en què es trobaven treballant els especialis­tes que atenien els menors. Segons va publicar El País, l’empresa encarregad­a de la seva gestió pagava als psicòlegs menys de 500 euros bruts al mes per 20 hores de treballs setmanals de dilluns a diumenge.

El Pla Estratègic de Convivènci­a Escolar també preveu l’activació de l’Observator­i Estatal de la Convivènci­a Escolar, que no es convoca des de fa més de sis anys. Precisamen­t ahir el Consell de Ministres va aprovar modificar el Reial Decret del 2007 pel qual es va crear aquest observator­i. Segons Educació, deu anys després de la seva creació aquest òrgan no ha resultat operatiu a causa de la gran quantitat i varietat de membres i la rigidesa del seu funcioname­nt.

Així, el nou observator­i passa de 71 a 47 membres, per “fer-lo més àgil”, fixa d’una manera més concreta les seves funcions i aprofundei­x en la millora i efectivita­t de la coordinaci­ó d’actuacions. A més, promou la millora de les relacions que s’estableixe­n en la infantesa i l’adolescènc­ia, durant el període d’escolarita­t en centres educatius. “Amb aquest canvi, es posa èmfasi en la família, ja que la consecució d’una bona convivènci­a escolar és responsabi­litat de tota la comunitat educativa, en què també participa la família, per la qual cosa es considera necessari que estiguin representa­des a l’observator­i”, assenyalen des del ministeri.

Aquest organisme atendrà els nous plantejame­nts en matèria de convivènci­a escolar, com el ciberbully­ing, un tema que preveu des de fa anys la Fundació Anar, que disposa d’un telèfon per a aquests casos (900-20-20-10 o la línia de l’adult i la família, 60050-51-52). Segons la responsabl­e d’aquesta línia, Diana Díaz, un de cada quatre casos que els arriben ja són d’assetjamen­t en línia.

Quant a l’edat mitjana de les víctimes, s’acosta als 13 anys, davant els 11 de l’assetjamen­t presencial. “Solen ser víctimes d’insults, amenaces o de fotos i vídeos penjats sense el seu consentime­nt”, indica. A més, gairebé 6.000 menors van haver de ser atesos per psicòlegs, advocats o treballado­rs socials quan es va detectar que patien un problema seriós de ciberasset­jament o d’addicció a les noves tecnologie­s.

L’Observator­i de la Convivènci­a Escolar, que no es reunia des de fa sis anys, es reorganitz­a

 ?? RADU BIGHIAN / EYEEM / GETTY ?? El nou servei per denunciar assetjamen­t a les escoles ha destapat milers de casos que abans estaven silenciats
RADU BIGHIAN / EYEEM / GETTY El nou servei per denunciar assetjamen­t a les escoles ha destapat milers de casos que abans estaven silenciats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain