La Vanguardia (Català)

L’excepciona­litat del veterà ciclista francès de 106 anys, Robert Marchand

Una fisiologia excepciona­l i una vida sana converteix­en Robert Marchand en el ciclista més veterà

- ALBERT MOLINS Barcelona

Un any després d’haver aconseguit el rècord del món de l’hora en la seva categoria d’edat –en què és l’únic esportista inscrit a la Unió Ciclista Internacio­nal (UCI)–, el ciclista aficionat francès Robert Marchand, de 106 anys, ha decidit deixar de pedalar.

Robert Marchand va néixer a Amiens el 1911, cosa que li ha permès conèixer 16 presidents de la República Francesa. Va ser professor d’educació física, i durant la Segona Guerra Mundial va pertànyer a la resistènci­a, es va negar a fer classes als fills dels col·laboracion­istes nazis –per la qual cosa va ser empresonat– i va perdre la dona el 1943. Després va treballar com a conductor de camions i criador de pollastres a Veneçuela, i també de llenyatair­e al Canadà. A França va ser campió de gimnàstica i, fins i tot, bomber a París. Però no es va poder dedicar mai profession­alment al ciclisme perquè era massa baix.

Va pujar a una bicicleta per primera vegada als 14 anys, i després va abandonar la pràctica esportiva, que va recuperar el 1978, amb 67. Des d’aleshores, Marchand ha mantingut una rutina diària –que enamoraria qualsevol metge i qualsevol nutricioni­sta– basada a no fumar, menjar sobretot fruita i verdura i una mica de carn –però en poques quantitats–, beure una mica de vi i anar al gimnàs cada dia per fer estirament­s durant una hora i després córrer en bicicleta estàtica.

Els caps de setmana s’uneix als seus companys del club, i en les proves de velocitat intenta mantenir les pulsacions a 110 batecs per minut, mentre beu aigua amb mel.

El cas de Robert Marchand és tan excepciona­l que l’any passat va ser el protagonis­ta d’un estudi científic de la Universita­t de la Borgonya. L’estudi va concloure que aquest home presentava un deterioram­ent associat a l’edat molt inusual, de només un 8 per cent per cada deu anys els últims 60 anys de la seva vida. Això i una fisiologia excepciona­l, esclar, que li va permetre als 89 anys recórrer els 600 quilòmetre­s entre Bordeus i París, i també fer una marca de quatre hores en els 100 quilòmetre­s, quan tenia 102 anys.

És un cas tan fora del comú que l’UCI s’ha vist obligada a crear categories d’edat només per a ell, i en què lògicament Marchand ha estat l’únic competidor. El febrer del 2012 el ciclista va recórrer 24,250 quilòmetre­s per establir un nou rècord de l’hora per al grup d’edat de 100 a 104 anys. Després va millorar aquest rècord quan va

Els metges li han prohibit que intenti tornar a batre els seus registres perquè temen per la seva salut

recórrer més de dos quilòmetre­s més el 2014. L’última marca la va aconseguir el gener del 2017, quan Marchand, que aleshores tenia 105 anys, va recórrer 22,547 quilòmetre­s per establir un nou rècord d’aquesta especialit­at en la categoria de més de 105 anys. Quan va acabar va dir que tenia les cames bé, però que havia patit una mica dels braços, perquè té reuma.

De fet, la de Marchand no ha estat una retirada voluntària: han estat els metges els que l’han obligat a abandonar la competició. “Els doctors no volen que continuï fent aquests esforços”, va dir el seu amic i veí Christian Bouchard al diari francès La Marne. Per la seva part, Alain Gautheron, president del club Cyclos Mytriens de Mitry-Mory, de què Marchand és membre, va dir que emprendre més intents de batre els seus registres li “suposaria molta pressió i una gran demanda” d’esforç.

“Si pedala, ha de pedalar d’una manera tranquil·la, per pur plaer. És més raonable”, va afegir Gautheron,

A la vida aquest francès ha estat professor de gimnàstica, llenyatair­e al Canadà i bomber a París

que va explicar que Robert Marchand sí que podrà continuar fent ús de la seva bicicleta estàtica a casa seva, als afores de París. I és que de vegades, només de vegades, se li dispara la pressió arterial fins a 18 o 20, i, esclar, “els metges han dit que això no pot ser”, ha explicat el mateix Marchand.

Òbviament el veterà ciclista s’ha mostrat “trist perquè “la bicicleta era l’únic que m’interessav­a”.

Dimecres passat Robert Marchand va arribar al final d’etapa i va fer les últimes pedalades de la seva vida a sobre d’una bicicleta amb rodes. Va ser al velòdrom nacional de Saint-Quentin-en-Yvelines, a París. Aquell dia també va batre un rècord. Va ser el ciclista més gran que va córrer per la seva pista. Va ser l’últim. Llevat que l’UCI creï una categoria per a la bicicleta estàtica.

 ??  ??
 ??  ?? Robert Marchand, fotografia­t el dia que va batre el seu últim rècord del Món de l’hora, el gener del 2017
Robert Marchand, fotografia­t el dia que va batre el seu últim rècord del Món de l’hora, el gener del 2017
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain