La Vanguardia (Català)

Vallecas vol solucions globals

- L. BENVENUTY

El president de l’associació de veïns de Puente de Vallecas de Madrid explica per telèfon que la plaga dels narcopisos té l’origen en la crisi econòmica i els desnonamen­ts, que aquells anys d’estretors i dificultat­s van deixar centenars d’habitatges buits. “Entenem que es tracta d’un problema global que afecta molts barris del país –continua Jorge Nacarino–. Al nostre districte el patim sobretot al barri de San Diego, però a Madrid també és present en altres llocs, com Lavapiés, San Blas i Villaverde, i ens consta que el problema també es dona a Pontevedra, Valladolid, València...”.

I, si es repassen els retalls de la premsa local, es troben casos a Sevilla, Salamanca, fins i tot en pobles de la província de Cadis... És a dir, en qualsevol lloc on la crisi va deixar una reguera de desnonamen­ts.

“Tots aquests pisos –explica Nacarino– es van convertir en una temptació per als traficants de drogues. Només els havien d’ocupar. Moltes entitats financeres que van aconseguir la propietat de molts pisos no hi fan cap atenció... I, si les ocupacions no són denunciade­s pels propietari­s, els traficants poden operar amb molta llibertat. Mentre no es doni una veritable sortida als pisos que van quedar buits durant la crisi el problema no se solucionar­à. Aquest any, a través de la federació regional, ens agradaria entrar en contacte amb altres barris que pateixen aquest problema. Aquest tema ultrapassa l’àmbit local. Hem de pressionar el Govern central perquè prengui mesures contundent­s. No podem permetre que hi hagi tants habitatges buits en tantes ciutats. Estem planejant una gran mobilitzac­ió per al mes que ve”.

Qualsevol representa­nt veïnal del Raval pronunciar­ia aquestes mateixes paraules per descriure els problemes del seu barri. La plaga dels narcopisos té un fort component immobiliar­i. Un dels principals problemes de l’Ajuntament de Barcelona per encarar aquest tema és localitzar els amos de les finques usurpades pels traficants per demanar-los que formulin la denúncia pertinent.

Al districte madrileny de Puente de Vallecas molts veïns també van començar a expressar la seva indignació amb sonores cassolades, després van celebrar manifestac­ions, ara es coordinen mitjançant grups de WhatsApp a fi i efecte que els narcos no tornin a ocupar els narcopisos desarticul­ats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain