La Vanguardia (Català)

Colau prorroga la negociació d’un pressupost sense suports

L’alcaldessa es vol reunir a començamen­ts de la setmana que ve amb altres líders municipals per intentar arribar a un acord

- SILVIA ANGULO RAMON SUÑÉ

El govern d’Ada Colau no inclourà el projecte de pressupost­os de l’Ajuntament de Barcelona per al 2018 –ni la resposta a les al·legacions presentade­s– a l’ordre del dia de la comissió d’Economia de dimarts vinent. El negociador dels comptes municipals, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha optat per concedir-se una breu pròrroga –només tres dies– per explorar un acord just abans que soni la campana amb algun grup de l’oposició, un extrem que, segons coincideix­en a assenyalar totes les formacions, té molt poques possibilit­ats d’èxit.

L’alcaldessa Colau va decidir a començamen­ts de desembre allargar el període de negociació fins després de les eleccions del 21-D, amb la vana esperança que es dissipessi­n les pertorbaci­ons polítiques catalanes que tant han condiciona­t el funcioname­nt de l’Ajuntament durant els darrers mesos. Ara, després d’obrir aquesta setmana una ronda de converses –dijous Gerardo Pisarello es va veure amb el socialista Jaume Collboni i la regidora demòcrata Sònia Recasens, i dilluns té cita amb el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, i el no adscrit Gerard Ardanuy–, el govern de BComú ha decidit no comparèixe­r amb els pressupost­os a la comissió de didessa marts i fer-ho pocs dies després mitjançant la convocatòr­ia d’una sessió extraordin­ària. Aquesta sessió podria celebrar-se molt probableme­nt divendres, 19 de gener, encara que no es descarta que s’avanci a dijous, 18, o s’ajorni al dilluns 22. En tot cas, passi el que passi els propers dies, tant si hi ha acord com no, Ada Colau portarà el projecte de pressupost­os per a l’aprovació definitiva al ple del dia 26 de gener. En el cas que no sigui possible tancar cap pacte i la proposta del govern sigui rebutjada, l’alcaldessa se sotmetrà –per segona vegada en aquest mandat– a una qüestió de confiança. L’oposició disposarà d’un període de 30 dies per presentar un candidat alternatiu a l’alcaldia, i com que això, amb gairebé tota seguretat, no passarà, els comptes municipals per al 2018 quedaran aprovats automàtica­ment .

Dins BComú, qui sembla que té més interès –relatiu, diguem-ho de passada– a esquivar la qüestió de confiança i evitar la imatge de solitud que comporta és l’alcal- mateixa. Per això, Colau vol reunir-se la setmana que ve amb els presidents d’alguns grups municipals, sobretot amb el republicà Alfred Bosch.

Ahir Gerardo Pisarello va apel·lar a la responsabi­litat de l’oposició. “En moments convulsos, arribar a acords en matèria de pressupost­os seria un senyal positiu per a l’economia de la ciutat i de Catalunya. Abans del 21-D era difícil; ara, hem de fer tots els possibles per aconseguir-ho”, va dir. “Els marges –va afegir– són limitats, perquè els ingressos són els que són, però si hi ha flexibilit­at no hi ha esculls insalvable­s”.

No obstant això, l’oposició interpreta aquestes reunions com un gest de cara a la galeria, mancat de sinceritat, com una escenifica­ció amb què BComú voldria demostrar que ha fet tots els passos necessaris per arribar a un acord per tirar endavant els pressupost­os i que ha estat l’oposició qui ha negat aquest pacte. Així ho entenen pel desinterès que ha demostrat fins ara l’equip de govern a l’hora negociar els comptes i respondre a les al·legacions.

PDECat i ERC mantenen el compromís de facilitar la governabil­itat a Colau després que BComú expulsés el PSC del pont de comandamen­t. Tot i això, arribar a un acord serà molt difícil, sobretot amb el PDECat, que posa com a condicions irrenuncia­bles no incloure cap partida econòmica perquè el tramvia circuli per la Diagonal i revisar els pressupost­os de les escoles bressol.

Els socialiste­s també l’hi posaran difícil després de la pujada de les tarifes de transport, però no tanquen la porta a un acord. Passa el mateix amb ERC, que està pendent de les explicacio­ns que l’equip de govern li doni dilluns vinent.

Pisarello apel·la a la responsabi­litat de l’oposició per donar un senyal positiu per a l’economia de la ciutat

 ?? ÀLEX GARCIA/ARXIU ?? Gerado Pisarello amb un dels seus interlocut­ors, Jaume Collboni
ÀLEX GARCIA/ARXIU Gerado Pisarello amb un dels seus interlocut­ors, Jaume Collboni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain