La Vanguardia (Català)

Bellvitge continua esperant l’ascensor

La millora de l’accessibil­itat de l’estació de Renfe, que havia de començar l’any passat, acumula més retards

- JOSE POLO L’Hospitalet de Llobregat

Quan no és per una cosa és per una altra, i l’accessibil­itat de l’estació de Bellvitge continua acumulant anys sense resoldre’s. Aquest barri de l’Hospitalet de Llobregat, que veu com la mitjana d’edat dels veïns és de cada vegada més alta, continua protestant pels 33 esglaons que s’han de superar per accedir a l’estació i que se sumen a 33 esglaons més per arribar a l’andana. Un veritable mur per a les persones amb mobilitat reduïda, ancians i pares amb cotxets de nadó que ha generat llargues reivindica­cions veïnals.

L’última promesa la va llançar el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, durant el mes de febrer passat. Aleshores va assegurar que les obres per instal·lar els ascensors començarie­n el 2017. Tanmateix, l’any passat va acabar i no es va veure ni rastre de màquines treballant en aquesta zona. “Que es vegi que passem de les paraules als fets”, va subratllar Millo. Abans, el 2014, la que llavors era ministra de Foment, Ana Pastor, es va comprometr­e a resoldre la situació i a l’estiu de l’any següent es va anunciar una actuació de vuit milions d’euros. Tothom a l’Hospitalet va pensar que era la solució definitiva, però no ho va ser: el projecte no preveia cap millora en accessibil­itat. Sí que preveia la renovació de la catenària, les vies i la senyalitza­ció. Les promeses incomplert­es s’acumulen.

Fonts de Renfe a Catalunya asseguren que el motiu del nou retard és que “Adif ha de fer unes obres prèviament per guanyar espai per a les caixes dels ascensors”. “Cal ampliar les andanes i moure les vies”, concreten. Aquestes mateixes fonts indiquen que està previst que aquestes actuacions, prèvies a la instal·lació dels ascensors, es duguin a terme enguany mateix. Els elevadors es construira­n després.

Tal com va avançar el diari comarcal El Far, l’Ajuntament es va assabentar del nou calendari de Foment a finals de l’any passat. La notícia no els va agradar gens. No el van acceptar. “La reunió no va anar bé”, descriuen des del Consistori, que tenia previst anar a Madrid per reunir-se amb el Govern i tractar aquest i altres temes, com el soterramen­t de les vies del tren, que també continua acumulant compromiso­s que no es concreten. L’últim va ser l’actualitza­ció del projecte, aprovat fa una dècada, per adaptar-se a les noves normatives de seguretat. Aquest pas també es va anunciar per a l’any passat i no s’ha fet.

Hi ha una reunió pendent entre el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, i l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que tindrà l’oportunita­t d’explicar personalme­nt a qui va ser alcalde de Santander els greus problemes encara per resoldre que té la segona ciutat de Catalunya amb les infraestru­ctures que depenen del seu ministeri.

Abans d’instal·lar els elevadors, Adif ha d’ampliar les andanes i moure les vies

 ?? ÀLEX GARCIA/ARCHIVO ?? Gent gran i persones amb mobilitat reduïda a l’estació durant una manifestac­ió
ÀLEX GARCIA/ARCHIVO Gent gran i persones amb mobilitat reduïda a l’estació durant una manifestac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain