La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cardaria com un foll mentre d’altres trepitgen raïm. Deixat per mort, sobretot a les xarxes socials. 2 El reialme de Mahoma. Ho és la del Timbaler del Bruc. 3 Del dret és una palmereta i del revés, faci com na Diana. Malvats. Li fas un homenatge.

4 Arbre de les cupressàci­es que recorda fonèticame­nt un rapte. Forneixi tothom de barra. A les portes de Querétaro s’hi cou alguna cosa. 5 Lil·liputenca queca. Malaltia de la laringe o de la tràquea caracterit­zada per una tos ronca i per la producció de falses membranes. Espectacle. 6 Pit mig tapat. Causarà un perjudici. Au, pren la infusió! 7 Temps mort al joc del bàsquet. Assequible. Pelades.

8 El desè escapçat. L’au sagrada que s’oculta rere un hibiscus. Deliciós alcohol mallorquí, fet d’arrels de vinagrella, amb addició d’aiguardent, sucre i aigua. 9 Itinerari. Aïlla la I. Agitem el tub. 10 Ajunta formant un bon grup. Els set que havia de solcar un bon navegat. Capa de pintura. 11 Tanca. Ho digerí. Matriu. 12 Mamem sense ajuntar els llavis. Radiat. Remar enrere. A les portes de Dinamarca. 13 Camí ferri. Comença a enfurismar-se. M’hi desplaçaré. 14 S’ho emporta. Perímetre que envolta una figura.

VERTICALS 1 Facis confiança. Repeteix. Admet pujar a un tren d’alta velocitat.

2 Marcant el tronc d’un arbre amb senyals inequívocs. Els anem al darrere, ni que només sigui perquè en som els hereus. 3 En un cert sentit, la direcció que mena als estadis inferiors. Brètol afrancesat, incapaç de vibrar. Ham mossegat.

4 Segment estret en què són dividides algunes fulles. La planta més vera entre les que estan de moda per tractar malalties. Est. 5 Ham mossegat. Expliqui històries. Unitat de flux lluminós del sistema internacio­nal equivalent al flux. 6 La més vibrant de l’alfabet. Funciona. Fúria. Comença a enamorar-se’n.

7 Na Pili encaputxad­a. Abaixis el cap en actitud de pegar banyada. Partit Socialista Finlandès. 8 Prolongaci­ó que capgira l’instrument de vent dels castellers. Cos, en oposició a psique. És quan puc que perdo el cap. 9 Suavitzat en llavarli les punxes. No pas religiós. Ens cal per respirar. 10 Començo a agregar-hi coses. Acostar. En Joan gal·lès. 11 Tres coses de la mateixa espècie, entès com a conjunt. Casa sense teulada. Transpiran­t amb enormes dificultat­s. 12 Aplega al voltant d’una sola unió entre rodes. Societat Limitada Unipersona­l. Escullo el menage à trois. 13 Agitem el dit. En un cert sentit, obro els cantells de les posts amb un boet fent solcs en una banda i crestalls a l’altra per encaixarlo­s. Doble obstacle a la francofoni­a.

14 Feines. Triguen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain