La Vanguardia (Català)

Centenari

Can Soteras és un dels grans clàssics de Barcelona

-

Perquè una persona pugui fer cent anys, a més de tenir sort, s’ha d’haver cuidat molt. Perquè un restaurant arribi a centenari ha d’haver fet molt bé les coses durant un període tan llarg.

Retrocedim al 1915, quan els traginers que anaven al mercat del Born entraven per la Diagonal i giraven per l’actual passeig de Sant Joan. En aquest punt hi havia una posta perquè els animals descansess­in a l’abeurador. És aquell any quan Jaume Soteras es va fer càrrec de la posta i a dins va començar a oferir esmorzars de cullera i forquilla als propietari­s dels carruatges. Els plats des del principi eren de primera qualitat, perquè es proveïa dels productes del dia que els servien els mateixos traginers, que molt sovint pagaven en espècies. El local era petit i, com era habitual, la cuina i el menjador estaven situats a la planta baixa i l’habitatge dels propietari­s al primer pis.

Després dels esmorzars van venir dinars i sopars, i el 1930 es va transforma­r en el restaurant Diagonal Can Soteras, especialit­zat en plats de cuina catalana i preparat per a celebracio­ns familiars i àpats de grup. És el local social de L’Arca de Noè, prestigios­a entitat barcelonin­a amb 90 anys d’història.

Des de fa 34 anys un dels seus plats emblemàtic­s són els cargols, i celebren anualment la Festa del Cargol.

Jaume Soteras, fill del fundador, amb 100 anys complerts, continua controlant la sala cada dia.

Santiago Soteras, net del fundador, està al capdavant del grup, propietari­s, a més, de diversos hotels, i presumeix que al seu hotel Playafels és on va començar la seva carrera profession­al Ferran Adrià.

La seva cuina continua sent la tradiciona­l catalana, i entre els seus plats, a més dels cargols, destacaríe­m l’arròs amb conill.

Local i personal a la manera antiga. Potser no li aniria malament posar-se al dia. No obstant això, celebrem i gaudim del seu centenari. No passa cada dia.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’equip del restaurant Can Soteras, amb el cap de cuina, Xavier Cuid, al mig
ANA JIMÉNEZ L’equip del restaurant Can Soteras, amb el cap de cuina, Xavier Cuid, al mig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain