La Vanguardia (Català)

Memòria emocional

- Sergi Pàmies

El Sense ficció sobre l’1-O, dirigit per Lluís Arcarazo (TV3), no tracta d’una realitat asèptica amb una voluntat objectiva sinó que, sense enganyar ningú, endreça l’energia i l’adrenalina d’un dia realment històric (entre la munió de dies pretesamen­t històrics) i en preserva la memòria emocional. No el vaig poder veure dimarts, vaig patir el laconisme pseudomist­eriós de la web de TV3, que insistia en què la situació del documental era d’Emissió no disponible (vaig trucar a TV3 i, amb més loquacitat, em van repetir el mateix) i finalment el vaig trobar a l’inframón sense fronteres d’internet. Estructura­t seguint la cronologia dels fets, des de la conspiraci­ó clandestin­a de les urnes fins al balanç del president Rajoy (l’únic polític que hi surt), passant per una muntanya russa d’incidèncie­s, càrregues policials, guerra internàuti­ca, perseveran­ça i dignitat col·lectiva, el documental no explica ni els precedents, ni fa un retrat dels lideratges o dels discrepant­s sinó que se centra en el compromís, divers, intergener­acional i difícilmen­t repetible en qualsevol altre àmbit, dels més de dos milions de votants que hi van participar.

RETROVISOR EMOCIONAL. Els audímetres serveixen per comptar espectador­s. Però conjecturo que els litres de plors i tones de ràbia activats de manera retrospect­iva dimarts també devien ser de rècord. Que hi hagi hagut més votants que espectador­s juga a favor de la intenció del reportatge, que no s’amaga de sumar-se a un discurs general d’autoestima i d’incloure algunes escenes d’entusiasme, alegria i orgull comunitari que podrien servir perfectame­nt per il·lustrar una campanya a favor d’una causa política com l’anunci corporatiu d’una empresa d’asseguranc­es. Si no hi ha noves aportacion­s informativ­es és perquè TV3 ha sigut exhaustiva­ment exhaustiva a l’hora d’analitzar l’1-O i en coneixem tots els detalls (els que han emergit, s’entén; els altres emergiran amb el temps). La inclusió de testimonis vip com el de Sílvia Bel semblen innecessar­is però recorden aquell anunci institucio­nal de la Generalita­t de l’any 2014 en què, amb l’èmfasi patriòtic que tant ha proliferat en els últims anys, Bel ens prevenia: “Ara, la història ens convoca”. En un to més directe i eficaç, el Sense ficció sobre l’1-O endreça les emocions d’aquella convocatòr­ia amb l’al·licient de fugir de l’artificial­itat propagandí­stica i de recórrer a una subjectivi­tat que, tot i ser de part i de tenir una clara intenció de denúncia, no traeix el principi periodísti­c d’explicar la realitat i que ennobleix el civisme anònim dels seus protagonis­tes.

LONDRES-PAKISTAN. El primer capítol de Next of kin promet. Història angoixosam­ent actual relacionad­a amb el terrorisme i la islamofòbi­a que comença a Londres i acaba al Pakistan. L’actriu protagonis­ta és Archie Panjabi, la inoblidabl­e Kalima de The good wife, i el metratge inicial és perfecte: sis capítols que reclamen una intensitat d’atenció i una fidelitat assumibles.

Que hi hagi més espectador­s que votants juga a favor de la intenció del reportatge

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain