La Vanguardia (Català)

Cultura redobla el suport a les pel·lícules fetes per dones

Lleugera rebaixa de requisits per als ajuts als films en català

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Els incentius a la igualtat de gènere en el cinema espanyol es reforcen. Si fins ara la presència femenina en una pel·lícula atorgava fins a 4 punts (sobre el límit de 100 i el llindar de 50 necessaris per accedir als ajuts estatals), des de la imminent aprovació del reglament de les subvencion­s per a pròxims exercicis aquesta puntuació podrà arribar a 7 punts... Amb una important correcció per evitar trampes, i és que els suports no es concediran de manera indiscrimi­nada per nombre de dones a l’equip, sinó només si elles estan a càrrec de la direcció del film (3 punts); el guió, la música o la fotografia (2 punts); o bé de la producció executiva (1 punt). Així s’evita la distorsió que suposava que una producció pogués beneficiar-se del sistema pel fet d’incorporar moltes perruquere­s o maquillado­res, cosa que no reforçava la igualtat als llocs importants, que és del que es tracta.

La nova disposició forma part de l’ordre de bases sobre ajuts al cinema, segons van informar fonts de l’Instituto de Cinematogr­afía y Artes Audiovisua­les (ICAA), adscrit al Ministeri de Cultura.

La nova regulació també afavoreix els ajuts a les pel·lícules rodades en català, eusquera o gallec, ja que baixa de 20 a 12 el nombre mínim de sales on s’exhibiran.

Una altra modalitat que surt beneficiad­a de la reforma, encara en tràmit d’informació pública però ja pactada amb el sector i “pràcticame­nt garantida” al capítol de gènere, és la de les cintes d’animació: un producte d’elaboració llarga i complexa però que acostuma a oferir “molt bons retorns”: els punts específics pel fet de tractarse de cintes animades pugen d’1 a 3 punts, i els incentius fiscals també es veuran reforçats.

Les fonts informants van reconèixer la “insuficièn­cia” del fons destinat als ajuts segons el nou model de subvenció prèvia “al projecte”, que de moment queda ancorat en 30 milions d’euros, als qual en aquest i el següent exercici s’hi afegeixen 31,5 milions l’any per amortitzar els ajuts “per taquilla” del 2016, últim any regit per aquell model de suport a posteriori.

Altres modificaci­ons s’encaminen a evitar la picaresca dels que concebien els films en funció de les subvencion­s; per exemple, forçant una coproducci­ó o l’adscripció a un segell independen­t perquè això donava més punts.

A més a més, les plataforme­s com Netflix o l’HBO que vulguin acollir-se al sistema de punts hauran de complir també el requisit exigit a les television­s privades: destinar un 5% de la seva facturació a la producció pròpia (3% per a pel·lícules i 2% per a sèries).

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Carla Simón, directora d’Estiu 1993
EMILIA GUTIÉRREZ Carla Simón, directora d’Estiu 1993

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain