La Vanguardia (Català)

50 anys del ‘més que un club’

El 17 de gener de 1968 Narcís de Carreras sintetitza el compromís social del Barça

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Narcís de Carreras solia fer els discursos sense papers. Amb la mà esquerra a la butxaca de l’americana i la dreta agafant el micròfon, exposava les seves idees de manera fluïda i sense entrebanca­r-se. Era un bon orador. Però aquell 17 de gener de 1968 portava ben estudiat el que volia dir. Prenia possessió com a nou president del FC Barcelona, en relleu d’Enric Llaudet, i duia un petit guió per no oblidar cap punt clau. Això va passar ara fa 50 anys a la sala d’actes del Foment del Treball, a la via Laietana de Barcelona. Davant l’assemblea de compromiss­aris, el Barça es definia, per boca del seu nou president, com “més que un club de futbol”.

Avui dia el lema és un senyal d’identitat del club. L’ha fet seu amb tota l’oficialita­t perquè, explica, “expressa el compromís que el Futbol Club Barcelona ha mantingut i manté amb la societat més enllà de la seva estricta activitat esportiva”. El “més que un club” està gravat a les butaques del Camp Nou.

Però el compromís del Barça amb els anhels de la societat catalana ve de molt més lluny i té bons exemples fins i tot des de la presidènci­a de Joan Gamper. Més endavant, l’any 1933, el butlletí del club ja certificav­a: “FC Barcelona vol dir alguna cosa més que un simple club de futbol i, per tant, es considera indispensa­ble la seva representa­ció en els llocs d’honor i de compromís”.

Narcís de Carreras va fixar el lema en el seu discurs presidenci­al del gener de 1968. En tenim constància fefaent per la crònica de J. García Castell al diari esportiu Dicen de l’endemà, l’únic que el va recollir íntegramen­t. Una setmana més tard, el mateix text, amb els comentaris del periodista inclosos, va aparèixer sense firma al setmanari Barça. I l’any 1973 el “més que un club” es va consolidar com l’eslògan de la cursa electoral d’Agustí Montal Costa i també en una campanya publicitàr­ia de l’escriptor Javier Coma.

Montal mateix, el 1977, en va ampliar el sentit quan va parlar de l’existència de dos Barça: “L’un és el que surt en defensa dels ideals més selectes, mentre que l’altre continua jugant. L’un és el Barça de l’esperit, l’altre és el Barça dels gols. L’un i l’altre estan tan entroncats que no se sap on s’acaba l’un i on comença l’altre”. Montal, com apunten Manuel Tomás i Frederic Porta a Barça insòlit, feia aquestes reflexions el dia que el club s’afegia a les entitats catalanes que reclamaven la recuperaci­ó de l’autonomia de Catalunya.

Narcís de Carreras, que tenia 62

UN TEXT PREPARAT

Solia fer els discursos sense papers, però aquell dia ho portava tot anotat; sabia què volia dir

“El Barcelona és quelcom més que un club de futbol. El Barcelona és més que un lloc d’esbarjo on els diumenges anem a veure jugar l’equip, més que totes les coses. És un esperit que portem molt arrelat a dins, són uns colors que estimem per damunt de tot i aquesta emoció de venir a presidir aquest moment del Barcelona...”

Discurs del 17 de gener del 1968

anys quan va arribar a la presidènci­a blaugrana, havia estat un home de la Lliga, de Francesc Cambó. Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona (1955-1961) i procurador a Corts pel tercio familiar, estava lligat a la burgesia tèxtil que feia anys que dirigia el Barça. A partir del 1972 també va ocupar la presidènci­a de La Caixa. Pel que fa al Barça, Carreras va ser-ne vicepresid­ent amb Montal pare (194850) i amb Martí Carreto (1952-53). Va ser ell qui va dirigir les operacions del frustrat fitxatge d’Alfredo di Stéfano i poc després va aspirar a la presidènci­a del club, però “l’operació la va avortar la pressió de la Falange”, segons va explicar personalme­nt a Jaume S. Sabartés a Barça cara i creu.

Quan per fi va arribar a la presidènci­a ho va fer després de tenir plenes garanties d’unanimitat. En un entorn dividit, no volia passar pel tràngol d’una votació (llavors encara reservada als socis compromiss­aris). Va voler escenifica­r el consens, però després de només onze mesos de presidènci­a va plegar. Això sí, amb el balanç esportiu d’una victòria a la Copa del Generalísi­mo (0-1 al Bernabeu i contra el Madrid) el dia del seu famós “senyora, no fotem!” adreçat a la dona del ministre Camilo Alonso Vega quan ella el va felicitar “porque Barcelona también es España, ¿no?”. Però també va deixar el llegat d’una frase avui inseparabl­e de la imatge del Barça: més que un club.

 ?? CARLOS PÉREZ DE ROZAS ?? Narcís de Carreras i Enric Llaudet en el moment del relleu presidenci­al del gener del 1968
CARLOS PÉREZ DE ROZAS Narcís de Carreras i Enric Llaudet en el moment del relleu presidenci­al del gener del 1968

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain