La Vanguardia (Català)

Triple ració de derbi en tres setmanes

Barcelona i Espanyol reeditaran la seva rivalitat amb la incògnita sobre la presència de Sánchez Flores a la banqueta blanc-i-blava

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Dos anys després d’una eliminatòr­ia de vuitens de final carregada de tensió i controvèrs­ia, Barça i Espanyol tornaran a enfrontar-se a la Copa, aquesta vegada a la fase de quarts, i reeditaran una trilogia de derbis amb tres partits en 19 dies. L’anada es disputarà a l’estadi espanyolis­ta dimecres vinent (21.00 h), la tornada al Camp Nou tindrà lloc la setmana següent i el 4 de febrer conclourà a Cornellà el cicle de derbis amb la disputa de la 22a jornada de Lliga. Seran tres enfrontame­nts d’alta rivalitat en un període de 19 dies. Tots els índexs assenyalen el conjunt blaugrana com a favorit, però un derbi és un derbi, i José María Calzón va llançar el primer avís: “El Barcelona arriba com arriba, però nosaltres també hem enllaçat diversos partits bons i estem en un bon moment. Serà una eliminatòr­ia bonica”.

El delegat de l’Espanyol va extreure, en el sorteig celebrat a la seu de la Federació espanyola, la bola correspone­nt al Barça. Prèviament, Emilio Butragueño, representa­nt del Reial Madrid, havia tret la de l’Espanyol. El morbo va quedar servit, i s’intensific­a amb la incògnita que presenta la banqueta blanc-iblava. Quique Sánchez Flores ha estat temptat per l’Stoke City de la lliga anglesa i ahir no va dirigir l’entrenamen­t celebrat a la ciutat esportiva de Sant Adrià. En lloc d’això es va entrevista­r amb el director general esportiu, Òscar Perarnau, i el director esportiu, Jordi Lardín, per exposar-los l’estat de la situació. A falta de la conferènci­a de premsa que impartirà el tècnic després de la sessió preparatòr­ia d’avui, la primera certesa és que demà dirigirà l’Espanyol en el partit contra l’Athletic. La segona, que el club ha temptejat com a alternativ­a Javi Gracia, que la temporada passada va entrenar el Rubin Kazan de la Lliga russa després de passar per equips com el Màlaga, l’Osasuna o l’Almeria. La tercera, que l’atacant Hernán Pérez, cedit ahir a l’Alabès, no participar­à en la trilogia de derbis. Sánchez Flores agafarà també la ruta de l’exili? Tots els indicis apunten a una resposta afirmativa.

En canvi, la banqueta del Camp Nou és una bassa d’oli. Amb l’exhibició de dijous contra el Celta i el triomf rotund en el clàssic del Bernabeu el crèdit d’Ernesto Valverde arriba a màxims històrics i el Barcelona acumula 28 partits d’imbatibili­tat. L’entrenador ha acollit el resultat del sorteig amb cautela: “En els derbis les distàncies en les classifica­cions es redueixen, encara està tot per definir”. En aquest sentit, en els seus sis enfrontame­nts contra el Barcelona com a tècnic de l’Espanyol (2006 al 2008) el Txingurri només va experiment­ar dues derrotes, a més de tres empats i una victòria.

Esteban Granero concep la triple ració de derbi com una ocasió per recompensa­r l’afició blanc-i-blava i elevar l’autoestima de l’equip: “El Barça, sens dubte, és un rival bastant complicat, però tenim totes les possibilit­ats del món per passar i, a més, motiva especialme­nt. De cap manera el Barça no era el pitjor rival que ens podia tocar avui [per ahir], al contrari. És més, hi havia molta gent amb ganes que ens toqués aquest rival. És una bona oportunita­t per reivindica­r-nos i demostrar les nostres capacitats”.

El Barça busca el trentè trofeu de Copa després d’adjudicar-se les últimes tres edicions i suma 18 eliminatòr­ies consecutiv­es superades des del febrer del 2013, quan va caure contra el Reial Madrid amb una derrota al Camp Nou (1-3). Pel que fa a l’Espanyol, és la seva quarta aparició en l’eliminatòr­ia de quarts –que no ha superat– des que va guanyar el títol del 2006. Per arribar a la instància actual, el Barcelona ha eliminat el Múrcia i el Celta, mentre que l’Espanyol s’ha desprès de Tenerife i Llevant.

“Els derbis són bonics ja des de categories inferiors, i en categoria sènior encara més”, diu Guillermo Amor, representa­nt blaugrana al sorteig. Una rivalitat alimentada durant generacion­s que subministr­a un plus d’emotivitat a les grades i al terreny de joc. Fa dos anys es van disputar tres derbis en 13 dies, entre el 2 i el 13 de gener, que van començar amb un empat a zero a Cornellà en el campionat de Lliga. Va ser un partit dur, jugat al límit del reglament, però la tensió es va disparar en el següent, l’anada dels vuitens de Copa al Camp Nou.

Va ser un enfrontame­nt marcat per una deliberada trepitjada de Pau López a Messi, per les expulsions d’Hernán Pérez i Diop i per una baralla que va costar diversos partits de suspensió a Luis Suárez. “Mentre tots els jugadors del RCD Espanyol pujaven les escales del túnel dels vestidors, [el davanter uruguaià] els va esperar i se’ls va adreçar repetint diverses vegades el següent: ‘Us estic esperant aquí, veniu aquí, sou una desferra’. Això va provocar un enfrontame­nt entre jugadors dels dos clubs”, diu l’acta arbi-

QUIQUE APUNTA A L’STOKE

El tècnic no va dirigir l’entrenamen­t d’ahir i l’Espanyol ha temptejat Javi Gracia com a opció

LA CAUTELA DE VALVERDE

“En els derbis les distàncies en les classifica­cions es redueixen, està tot per decidir”

L’ORGULL DE GRANERO

“No és el pitjor rival, és una bona oportunita­t per reivindica­r-nos i demostrar la nostra capacitat”

tral. Personalit­at de seguretat i membres dels cossos tècnics dels dos equips van haver d’intervenir per aturar els fets. Amb un triomf 4-1 el Barcelona va deixar l’eliminatòr­ia pràcticame­nt resolta i al final Piqué va desafiar l’adversari: “Diuen que són una meravellos­a minoria, però espero que omplin el camp perquè l’altre dia no era ple” .

L’afició de l’Espanyol va replicar durament en el partit de tornada (0-2 per al Barça) amb càntics i pancartes insultants cap al defensa i la seva parella, Shakira, motius pels quals Antiviolèn­cia va multar el club amb 24.002 euros. A les grades de l’estadi de Cornella s’hi van exhibir lones amb lemes de l’estil “Shakira és de tots”, “Antonio de la Rúa, amb tu va començar tot”, “Pau, el teu peu ens marca el camí” o “Suárez, bordador i mossegador”.

 ?? MANU FERNANDEZ / AP ??
MANU FERNANDEZ / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain