La Vanguardia (Català)

La inversió immobiliàr­ia va baixar un 4% a Catalunya el quart trimestre

- ROSA SALVADOR

La inversió immobiliàr­ia a Catalunya es va reduir un 4% el quart trimestre del 2017 en comparació amb el mateix període de l’any passat, passant de 558 a 538 milions d’euros, amb 20 operacions d’inversió, pràcticame­nt el doble que les 11 del mateix període de l’any anterior, segons un informe elaborat per la consultora Savills Aguirre Newman sobre l’efecte de la crisi política catalana.

Segons Anna Gener, consellera delegada de la firma a Barcelona, alguns inversors que busquen operacions més segures van decidir posposar les seves compres en espera de veure com evoluciona la situació política, i va mostrar la seva confiança que al llarg d’aquest any reprendran les compres. En el conjunt del 2017, la inversió va assolir els 2.175 milions d’euros, un 17% menys que els 2.610 milions de l’any anterior, per l’impacte en l’exercici 2016 d’operacions singulars de gran volum, com la venda del centre comercial Diagonal Mar de Barcelona per 500 milions d’euros.

Pablo Romaní, director d’immobiliar­i institucio­nal de la firma a Barcelona, va destacar que a l’octubre el mercat va patir una aturada, amb només dos operacions per valor de 72 milions d’euros, però es va recuperar amb rapidesa, accelerant en la recta final de l’any. “Hem evitat un daltabaix. I el descens trimestral de només un 4%, amb el 75% de les operacions firmades per inversors internacio­nals supera fins i tot les perspectiv­es que teníem en els dies més conflictiu­s d’octubre”.

El director de mercat de capitals de la consultora, Hipólito Sánchez, va destacar que “ha estat un molt bon any, però podria haver estat excel·lent” i va assegurar que s’han endarrerit almenys tres operacions, valorades en uns 400 milions d’euros: la venda de la cartera d’oficines d’Hispania (d’àmbit estatal però que incloïa cinc edificis a Barcelona), de la seu de Mediapro i de la Torre Realia.

La consultora va explicar que el mercat d’oficines no ha notat encara cap impacte malgrat els anuncis de canvi de seu. Així, en el trimestre es van invertir 930 milions en la compra d’edificis d’oficines, un 12% més que en el mateix trimestre del 2016. I també es va mantenir molt actiu el mercat de lloguer, amb 53.000 m2 d’oficines llogades, un 20% més que en el mateix període de l’any anterior. La directora d’oficines de la consultora, Marie Laure Fenet, va explicar que les firmes estrangere­s només necessiten la certesa que Catalunya continuarà dins la Unió Europea per instal·lar-se a Barcelona, de manera que no va preveure sortides d’empreses mentre això sigui així.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain