La Vanguardia (Català)

Hisenda limita la despesa ministeria­l fins al nou pressupost

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

Amb l’inici del 2018, els ministeris s’han d’ajustar a noves mesures de control de la despesa imposada pel departamen­t de Cristóbal Montoro. En l’acord amb els criteris d’aplicació de la pròrroga per a aquest any dels comptes de l’Estat del 2017, aprovat el passat 29 de desembre, obliga els ministeris que, quan superin el 50% de les partides de transferèn­cies corrents, de capital i de les inversions, sol·licitin autoritzac­ió d’Hisenda.

Ahir a la tarda, el Ministeri d’Hisenda va negar a través d’una nota que aquestes mesures suposessin a la pràctica una retallada en la despesa dels ministeris. Sobre l’autoritzac­ió a superar el 50% del crèdit inicial, van assegurar que es tracta d’una mesura que ja van aplicar el 2017 amb la pròrroga dels comptes estatals de l’any anterior. Les aprovades a finals del 2017 no afecten el pagament de pensions, prestacion­s d’atur ni les despeses corrents dels diferents departamen­ts.

A més, amb l’objecte d’una “millor” planificac­ió, els ministeris han d’elaborar un calendari amb la dates en què preveuen aprovar despeses com subvencion­s o convenis. “Aquestes mesures són necessàrie­s per garantir una adequada execució de la despesa pública en els primers mesos de l’any, evitant un excés de despesa pública que condiciona­ria el contingut de la pròxima llei de pressupost­os”, van argumentar des d’Hisenda. És més, van destacar que, a diferència d’altres anys, aquest 2018 no serà necessari aprovar un acord de no disponibil­itat de crèdits “gràcies a la favorable evolució dels comptes públics”.

En l’horitzó hi ha el compliment de l’objectiu de desfasamen­t pressupost­ari per a aquest any del 2,2%, que permetria a Espanya sortir del procedimen­t per dèficit excessiu aquesta primavera, tal com espera el Govern.

En tot cas, els grups parlamenta­ris del PSOE i Units-Podem han reclamat la compareixe­nça del ministre Montoro perquè expliqui les mesures de control. El portaveu socialista, Javier Lasarte, va afirmar ahir a Europa Press que aquesta “nova retallada de la despesa pública constituei­x una forma de xantatge del Govern”, en un moment en què ha de buscar suport per aprovar els nous comptes.

El departamen­t de Cristóbal Montoro afirma que es tracta de mesures de control i no de retallades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain