La Vanguardia (Català)

“No venim dels micos, venim d’una esponja”

Tinc 36 anys. Vaig néixer a Barcelona i visc a Brooklyn. Soc biòloga marina. Estic casada am bun americà i tinc una filla, Ona (15 mesos). Política? Soc d’esquerres i feminista. Soc atea. Aconseguin­t beques vaig sortir a investigar a l’estranger. Tant de

- VÍCTOR-M. AMELA

Què tenen les esponges?

Que per observar-les cal bussejar... i això m’encanta!

Estudia esponges per bussejar?

I perquè molts col·legues investigue­n els coralls, els pijos dels fons marins: i les humils i fantàstiqu­es esponges?

Ningú no estudiava les esponges?

Molt pocs. Vaig bussejar en un escull caribeny i em vaig enamorar de les esponges.

I què ha descobert?

És el primer animal que va habitar el planeta.

No és un vegetal?

És un animal amb esquelet de sílice o calci i un conglomera­t de cèl·lules de col·lagen, proteïna espongina i bacteris simbiòtics.

Que ens uneix a les esponges?

Que no venim dels micos, venim d’una esponja.

Gràcies pel titular!

Potser els ctenòfors (protomedus­es) van precedir els porífers (esponges), però l’esponja és més simple: aposto per la porisi.

Porisi?

La teoria que sosté que tots els animals venen dels porífers, com els especialis­tes en esponges denominem les esponges.

Si a la dutxa faig servir una esponja..., estic fregant-m ea m b la meva àvia?

Agraeix-ne la suavitat, i que és més higiènica i bactericid­a que qualsevol esponja sintètica.

Què més ens donen les esponges?

S’han utilitzat com a tampons i com a anticoncep­tius. I els romans les amaraven de vi, així l’hi van oferir a Jesús crucificat.

Em referia al medi ambient...

Les esponges contribuei­xen a la transparèn­cia de les aigües marines, que filtren sense parar, i a la bona circulació de nutrients als esculls, que gràcies a això són una explosió de biodiversi­tat.

Des de quan hi ha esponges?

Des de fa 640 milions d’anys, com a mínim.

On viuen?

En tots els fons marins del planeta: han sabut adaptar-se a les salinitats, llum, temperatur­es i profundita­ts de tots els mars, Antàrtida inclosa.

Hi ha moltes espècies d’esponges?

Sí, 5.000 de totes les mides, formes, colors: del transparen­t a tot l’arc de Sant Martí. Algunes són policromes, m’agrada una esponja caribenya que és groga per fora i lila per dins!

Quina mida assoleixen?

La més gran, descoberta als fons de Hawaii, té la mida d’una persona. La més petita és gairebé microscòpi­ca.

I què mengen?

El plàncton en suspensió a l’aigua, que filtren a les seves cavitats i canals.

Com es reprodueix­en les esponges?

Algunes per gemmació: desprèn minúscules espongetes, larves que busquen un substrat a què ancorar-se. D’altres, sexualment: unes esponges desprenen esperma, unes altres desprenen òvuls i es fecunden a l’aigua, en flotació. I hi ha també esponges hermafrodi­tes.

Són molt longeves, les esponges?

N’hi ha que viuen dos anys, i d’altres poden ser eternes!: una part mor, però una altra part creix...i així successiva­ment.

Com es porten les esponges amb la fauna marina?

Els dofins les utilitzen per protegir-se el morro quan remenen el terra marí a la recerca de crancs. I els dofins festegen les dofins... regalant-los esponges de colors!

Que seductors! I serveix de res investigar les esponges?

Per descobrir que un gen d’esponja coincideix amb un oncogen del càncer de mama, per exemple: ara sortirà un fàrmac contra el càncer de mama obtingut de les esponges.

Una magnífica notícia!

I observo el creixement de les esponges, tan semblant al dels tumors: poden ensenyar-nos a aturar el creixement tumoral!

Doncs segueixi observant esponges...

Podré fer-ho a l’Antàrtida: hi vaig el mes vinent, amb cent dones més.

Cent dones?

Sí, es tracta d’un projecte dedicat a l’empoderame­nt i lideratge mundial per a dones científiqu­es. Durarà deu anys, a cent dones per any. I m’han selecciona­t aquest any per formarme en aquest lideratge.

Al final d’aquest projecte sumaran mil dones...per liderar què?

La lluita contra el canvi climàtic! Per cert: moltes espècies l’estan patint, però les esponges s’hi estan adaptant...i fins i tot estan gaudint del canvi climàtic!

Mil científiqu­es de tot el món contra el canvi climàtic?

Com a científica estic molt implicada en les iniciative­s feministes, inclòs el moviment Me Too: el promoc, he explicat públicamen­t la meva experiènci­a. Jo vaig ser violada.

...

Fa deu anys em va violar un company d’estudis mentre era becària al Centre d’Estudis Avançats de Blanes i preparava el meu doctorat. Ho vaig denunciar. Tots van mirar cap a una altra banda! El jutge va desestimar la meva denúncia. El violador seguia allà, jo havia de veure’l cada dia: vaig estar a punt d’abandonar la meva carrera científica... Això passa... Només la meva directora de tesi em va donar suport: ella em va ajudar a venir als Estats Units. I aquí estic.

 ?? ERIN SPARLING ??
ERIN SPARLING
 ?? VÍCTOR-M. AMELA
IMA SANCHÍS
LLUÍS AMIGUET ??
VÍCTOR-M. AMELA IMA SANCHÍS LLUÍS AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain