La Vanguardia (Català)

què se n’ha fet de... CAROLE BOUQUET La musa desitjada tal com érem

- JAUME COLLELL TERESA AMIGUET

Amb els paràmetres dels nostres dies, hi ha assetjamen­t en les pel·lícules de Luis Buñuel o de James Bond? Qui sap, encara que Carole Bouquet ha posat la pell com a musa de la pantalla en títols tan oposats com Ese oscuro objeto del deseo, del director espanyol, i Només per als teus ulls, del cèlebre espia britànic. L’actriu francesa inspira tanta timidesa, fredor o tristesa com una marcada bellesa innocent, base d’una elegància i una fotogènia indiscutib­les davant la càmera. Últimament ha tornat al paper cuixé per la relació del seu fill Dimitri amb Carlota Casiraghi, filla de Carolina de Mònaco.

Bouquet va néixer el 1957 a Neuilly-sur-Seine, prop de París. Els seus pares es van separar i ella amb la seva germana van ser educades pel pare, un home de poques paraules que els va inculcar els valors del mèrit i la humilitat. De gran ha recordat la infantesa no tant com una etapa desafortun­ada sinó enutjosa. Va anar a una escola de monges dominiques i encara que va fer el batxillera­t molt de pressa, va ser expulsada de diversos centres. Va estudiar filosofia a la Sorbona i va ingressar a l’Escola Nacional de Teatre del Conservato­ri de la capital. No va poder completar els tres cursos d’art dramàtic perquè aviat va conèixer Buñuel. Tenia divuit anys. Sovint s’ha referit a aquella experiènci­a amb el director, que llavors tenia 77 anys, que li parlava de la vida i llegia a través dels seus ulls de dona jove. Molt diferent va ser la participac­ió com a noia Bond al cap de pocs anys. No va donar mai valor a aquesta circumstàn­cia, encara que el fet d’actuar al costat de Roger Moore li va disparar la fama no tan sols a França, sinó a l’estranger.

L’actriu havia provat el mercat nord-americà en la pel·lícula Blank generation amb l’artista punk Richard Hell. Andy Warhol també sortia a la cinta. Retornada a París, gràcies a Jean-Luc Godard, va conèixer i es va casar amb el libanès Jean-Pierre Rassam, productor de films com La grande bouffe, de Marco Ferreri, i Tess de Roman Polanski. Dimitri, fill de Bouquet i Rassam, va néixer el 1982. Després d’un llarg període d’addicions, el 1985, JeanPierre es va suïcidar.

La vida sentimenta­l de Bouquet no va acabar aquí. Francis Giacobetti, un fotògraf cors divuit anys més gran, es va convertir en la següent parella, i pare del seu altre fill, Louis, nascut el 1988. Després es va casar amb el metge Jacques Liebowitch, de qui es va divorciar el 1996 per iniciar una llarga relació amb Gérard Depardieu. Junts van intervenir en la pel·lícula Demasiado bella para ti. La parella va viure moments agredolços fins que es van separar el 2005. Bouquet va aprendre d’ell els plaer de la bona taula i els bons vins, però també va patir pel greu accident de moto de l’actor en el qual conduïa begut, el 2000, i per la delicada operació de cor posterior.

Altres fets emboliquen com una llegenda la trajectòri­a d’aquesta dona. Va jugar com a fetitxe de Karl Lagerfeld, que la va convertir en el rostre de la marca Chanel 5, i potser també va ser objecte del desig per a François Mitterrand, que va arribar a punxar-li el telèfon, i per a Nicolas Sarkozy. Hi ha també un passat de Bouquet com a actriu teatral. Va interpreta­r textos de Racine al petit però prestigiós teatre parisenc Les Bouffes du Nord, conegut per haver acollit el director britànic Peter Brook.

Altres films coneguts seus són Amor en temps de guerra (1997), de Claude Berri, No molestar, de Patrice Leconte (2014), i la recent sèrie de televisió La mante (2017), d’aire policíac, en la qual va donar vida a una assassina en sèrie. L’última parella seva és Philippe Sereys de Rothschild, hereu del reputat cognom, amb qui sol acudir a actes públics. Té tot de vinyes a l’illa italiana de Pantel·leria, a prop de Sicília, i pertany a dues oenagés dedicades a la defensa dels nens. Ara, pel fet que el seu fill Dimitri s’ha convertit en nòvio de Carlota de Mònaco, freqüenta desfilades de moda i esdevenime­nts socials en els quals no és estrany veure-la al costat de la princesa Carolina. Malgrat la seva agitada vida, Bouquet ha tornat a ocupar el tron de l’actualitat.

L’última parella és un Rothschild, mentre el seu fill Dimitri s’ha convertit en nòvio de Carlota de Mònaco

 ?? EON PRODUCTION­S / EFE ??
EON PRODUCTION­S / EFE
 ?? SEBASTIEN VALIELA / BESTIMAGE / GTRES ?? A dalt, l’actriu el 1981. Sobre aquestes línies, en el funeral per Johnny Hallyday, el mes de desembre passat
SEBASTIEN VALIELA / BESTIMAGE / GTRES A dalt, l’actriu el 1981. Sobre aquestes línies, en el funeral per Johnny Hallyday, el mes de desembre passat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain