La Vanguardia (Català)

Hisenda porta Shakira a la Fiscalia

La inspecció considera l’artista resident fiscal entre els anys 2011 i 2014

- Manel Pérez Barcelona

L’Agència Tributària ha enviat a la Fiscalia una denúncia contra Shakira per presumpte delicte fiscal durant quatre exercicis, segons confirmen fonts pròximes a l’acusació. La denúncia es va remetre al final de l’any passat, quan la inspecció va decidir suspendre els seus treballs i remetre la informació als fiscals. Ara, l’acusació pública ha de decidir si coincideix amb el criteri d’Hisenda i presenta querella.

Des de l’entorn de Shakira s’assegura que aquesta sempre ha complert amb les seves obligacion­s fiscals i està disposada a fer front a les “conseqüènc­ies econòmique­s de les discrepànc­ies tècniques que té amb la inspecció d’Hisenda. Es tracta d’una diferència de criteri, no d’ocultació fiscal”, segons la fonts consultade­s per aquest diari. La companya del jugador barcelonis­ta Gerard Piqué està assessorad­a pel despatx Price Waterhouse.

L’import del cas, atenent els abundants ingressos d’una artista de la reputació internacio­nal de Shakira, és molt abundant, “de diverses desenes de milions d’euros”, segons fonts implicades en la investigac­ió. Segons fonts com Forbes, Shakira ingressava al començamen­t de la dècada 25 milions anuals amb les seves gires mundials, la quarta en el rànquing mundial.

El nucli del contenciós que enfronta l’agència amb Shakira es refereix a la seva residència a efectes fiscals. Des de l’any 2011, quan es va formalitza­r públicamen­t la seva relació amb el futclusiva­ment bolista blaugrana Gerard Piqué, i fins al 2014, és a dir quatre anys, l’artista colombiana s’ha mantingut com a resident fiscal fora d’Espanya. Des del 2015, en canvi, sí que ha establert la seva residència a Espanya a tots els efectes. Durant els anys sotmesos a inspecció, sostenen les mateixes fonts, Shakira no va tenir habitatge propi a Barcelona, i fins al 2013 no va tenir el primer fill amb la seva parella.

La diferència entre un cas i l’altre és de gran rellevànci­a econòmica. La llei estableix que la considerac­ió de resident fiscal implica que el contribuen­t ha de tributar a Espanya en el marc de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) pels seus ingressos generats a tot el món, mentre que en el cas de no ser-ho, haurien de fer front ex- als impostos pels ingressos obtinguts només en territori espanyol. En aquest últim cas, amb un tipus d’impost del 24%.

La inspecció d’Hisenda afirma que entre el 2011 i el 2014, Shakira hauria d’haver declarat com a resident a Espanya i, per tant, tributat al fisc del país per la major part dels ingressos al món. Segons el seu criteri, això seria un delicte –tot i que en el cas de l’any 2011 ja hauria prescrit–, agreujat per l’import defraudat, i gravat amb dos anys de condemna.

Davant la inspecció, els representa­nts de l’artista colombiana han defensat que la majoria aclaparado­ra dels seus ingressos procedeix de les seves gires i actuacions al món i, com a conseqüènc­ia, durant els anys que

l’Agència Tributària ha investigat ella passava la major part de l’any fora d’Espanya, de manera que no sumava els 183 dies que estableix la legislació com a primer criteri per definir si un contribuen­t hauria de ser residència fiscal.

En els casos en què efectivame­nt hi ha controvèrs­ia sobre la suma de dies, la legislació i Hisenda fan servir altres criteris com el de considerar determinad­es absències simplement “esporàdiqu­es”, llevat que el contribuen­t acrediti la seva residència fiscal en un altre país que no sigui un paradís a efectes tributaris.

Un altre criteri determinan­t per a Hisenda és el d’on rau “el nucli principal o la base de les seves activitats o interessos econòmics”. Molt clar en el cas, per

ARGUMENT DE LA CANTANT “Es tracta d’una diferència de criteri, en cap cas d’ocultació fiscal”

PERÍODE EN QÜESTIÓ El nucli del contenciós fa referència als anys que van des del 2011 fins al 2014

L’IMPORT DEL CAS Atesos els ingressos de l’artista, l’import del cas és de desenes de milions d’euros

exemple, d’un jugador com Ronaldo, que treballa amb contracte formal per al Reial Madrid, tot i que pot desenvolup­ar determinad­es activitats fora d’Espanya i sense vincle amb el club, però menys en el cas d’una artista que obté els seus ingressos amb activitats a escala mundial i amb nuclis empresaria­ls actius en altres llocs, com Miami, segons fonts informades sobre els dos casos.

 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Shakira va formalitza­r públicamen­t el 2011 la seva relació amb el futbolista blaugrana Gerard Piqué
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Shakira va formalitza­r públicamen­t el 2011 la seva relació amb el futbolista blaugrana Gerard Piqué
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain