La Vanguardia (Català)

El tancament del Govern dels EUA amarga l’aniversari de la presidènci­a

El bloqueig sorgeix pel desacord per regularitz­ar 800.000 joves sense papers

- FRANCESC PEIRÓN Correspons­al

Donald Trump va tenir ahir una agra celebració del seu primer aniversari com a president pel tancament del Govern després del desacord pressupost­ari al Congrés.

Als seus 71 anys, i després que el metge de la Casa Blanca declarés aquesta setmana que el president dels Estats Units frega l’obesitat, Donald Trump va sentir, encara més, el fibló de la ira i la frustració després de veure com ahir es quedava sense festa d’aniversari.

Vist el seu historial de guanyador i de gran negociador –segons la seva visió–, ahir va haver de cancel·lar la commemorac­ió del primer any a la Casa Blanca pel tancament financer de la seva Administra­ció.

“Aquest és el primer aniversari de la meva presidènci­a i els demòcrates han volgut fer-me un regal ben bonic”, va lamentar Trump en un tuit. Se n’havia d’haver anat a Florida, a la mansió de Mar-a-Lago, on estava tot llest per a la celebració, amb tiquets a 100.000 dòlars per assistent.

L’any 2013, últim antecedent d’una situació així (16 dies), el magnat immobiliar­i es va burlar de Barack Obama: “Has de saber liderar”, es va vantar davant del llavors president. El dard s’ha girat en contra seu i aquest dissabte molts es preguntave­n on era Trump, més enllà de Twitter. Aquesta vegada la fita encara és rellevant, ja que, per primera vegada en l’era moderna, els serveis federals es queden sense fons, amb molts treballado­rs enviats a casa, quan un mateix partit controla totes les institucio­ns: de la Casa Blanca a les dues Cambres del Capitoli.

Els legislador­s es van quedar a Washington el cap de setmana per provar de buscar una sortida abans d’aquest dilluns. De moment, l’efecte d’aquest tancament parcial –hi ha serveis, com els militars, que continuen al peu del canó, amb la paga en suspens– es va notar als parcs. Ja ahir els turistes es van quedar amb les ganes de visitar l’Estàtua de la Llibertat o l’illa d’Ellis.

Les negociacio­ns es van embussar al Senat dissabte a la matinada. Els republican­s van acusar els demòcrates, els demòcrates al president i la Casa Blanca va assegurar que els progressis­tes estaven practicant una extorsió.

“No negociarem l’estatus d’immigrants il·legals mentre els demòcrates mantinguin els nostres ciutadans com a ostatges de les seves demandes temeràries. Aquesta és una conducta obstruccio­nista de perdedors, no de legislador­s. Quan els demòcrates comencin a pagar les nostres forces armades i serveis d’emergència, nosaltres reobrirem la negociació per a la reforma migratòria”, va subratllar Sarah Sanders Huckabee, portaveu de la Casa Blanca quan els senadors encara estaven a l’hemicicle negociant.

Pel Congrés dijous havia passat la resolució de mantenir obert el Govern fins al 16 de febrer, un marge per establir les condicions per regularitz­ar els somiadors, els joves que van entrar al país sent nens sense papers.

Liderats per Chuck Schumer, cap de la minoria demòcrata al Senat, aquest grup va decidir oposar-s’hi i, per tant, bloquejar-ne la sortida. Seria la tercera vegada que s’aprova un pedaç, donant així més marge una altra vegada als somiadors, un problema creat per Trump al setembre després de retirar aquesta protecció. Els senadors demòcrates es van fer forts, ja que estan 51 a 49 i l’aprovació requereix 60 vots.

El 80% dels ciutadans estan a favor dels somiadors. “Els demòcrates mantenen segrestats els nostres militars pel seu desig de tenir immigració il·legal sense control. No permeteu que això passi”, va piular Trump. En un altre missatge va dir que, per trencar la dinàmica del 51-69, “necessitem guanyar més republican­s el 2018; hem de ser més durs contra el crim (la frontera)”.

Els demòcrates no només busquen protegir de la deportació aquests gairebé 800.000 joves, sinó que pretenen fixar, a més, altres prioritats al pressupost, com ara augmentar la despesa domèstica, assegurar una partida per a l’ajuda a Puerto Rico i impulsar la resposta de l’Executiu a l’epidèmia causada pels opiacis.

Una vegada que Schumer havia culpat de matinada el president del tancament (shutdown ) i que l’etiqueta #TrumpShutd­own es convertís en viral en la xarxes socials, ahir al matí va fer una crida al mandatari: “Quan el president Trump finalment decideixi que està finalment llest per liderar el seu partit en una negociació, els demòcrates estarem preparats, disposats i ansiosos”, va remarcar.

En la rèplica, la portaveu Sanders va respondre culpant els demòcrates i va treure el terme “Schumer shutdown”, que, malgrat l’intent, no va aconseguir la difusió de què culpa el president.

La irritació a la Casa Blanca era monumental. Van convocar una roda de premsa en què Mark Short, director d’assumptes legislatiu­s, va parlar de la mala fe dels demòcrates per entelar l’aniversari presidenci­al: “Saben que ha estat un gran any, i la seva única resposta és el tancament del Govern”.

SENSE ESTÀTUA DE LA LLIBERTAT Els perjudicis es veuran demà, però ahir hi va haver tancament de parcs i monuments

EL TUIT DEL LAMENT Trump es va queixar del “bonic regal” demòcrata en el seu primer aniversari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain