La Vanguardia (Català)

Thomas Bach

PRESIDENT DEL COI

- ISIDRE AMBRÓS

El president del Comitè Olímpic Internacio­nal va rubricar ahir amb la importànci­a que mereix l’acord al qual van arribar les dues Corees per participar conjuntame­nt en els Jocs Olímpics d’hivern, que es fan al febrer.

El Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) es va guanyar ahir unes quantes línies al llibre d’història de les relacions entre les dues Corees. En una reunió especial a la seu de Lausana va donar llum verda a la participac­ió dels esportiste­s nord-coreans en els Jocs Olímpics d’hivern, que se celebraran a la localitat sud-coreana de Pyeongchan­g entre el 9 i el 25 de febrer. Una decisió que reforça la distensió a la península coreana i encoratja el diàleg per resoldre un conflicte enquistat des de fa gairebé set dècades.

“Els Jocs Olímpics de Pyeongchan­g potser obren el camí a un futur més agradable a la península coreana”, va dir ahir el president del COI, Thomas Bach, després d’anunciar l’acord que permetrà que competeixi­n 22 atletes nord-coreans i un equip unificat sota el nom de jocs d’hivern. “És un moment històric al final d’un llarg procés“, va afegir el directiu olímpic en al·lusió al consens a què s’ha arribat aquesta setmana entre els dos països a Panmunjon, i que ahir van presentar al COI.

I l’organisme olímpic no els va defraudar i va saber interpreta­r la importànci­a política de la decisió. Amb l’anomenada Declaració de la península de Corea els representa­nts dels dos països, del comitè organitzad­or de Pyeongchan­g 2018 i del mateix COI, van rubricar tots els detalls que asseguren la presència dels atletes nord-coreans a Pyeongchan­g i l’allotjamen­t a la vila olímpica.

Així, el 9 de febrer les dues Corees desfilaran juntes a la inauguraci­ó dels Jocs sota la bandera de la Unificació Coreana, que té la imatge de la península coreana en blau amb un fons blanc. Hi haurà dos portadors, un del nord i un altre del sud, una dona i un

El COI rubrica l’acord de les dues Corees, que regula minuciosam­ent la participac­ió

home. I la delegació, que marxarà sota la cançó tradiciona­l coreana Arirang, portarà un uniforme específic amb l’acrònim COR. “Serà un moment molt especial”, va dir Bach.

El COI dona llum verda a la presència de 22 atletes nord-coreans en cinc discipline­s i la inscripció d’un equip unificat en hoquei sobre gel femení. Serà la primera vegada en uns Jocs que hi haurà un conjunt unificat coreà. Aquest equip, que participar­à sota el nom de Corea, l’integraran 23 jugadores del sud i 12 del nord, i per a cada partit la seva entrenador­a –sud-coreana– haurà d’alinear un mínim de tres nord-coreanes.

Sota els colors del país els atletes nord-coreans competiran a les curses de patinatge i les proves d’esquí alpí i de fons. Però on Corea del Nord té posades les seves esperances és en el patinatge artístic, en què la parella formada per Ryom Tae Ok i Kim Ju Sik aspira a medalla. Un guardó a què havien renunciat després que el règim de Pyongyang se saltés els terminis i no els hagués inscrit.

 ??  ??
 ?? LAURENT GILLIERON / EFE ?? El president del COI saludant els ministres d’Esports de les dues Corees ahir a Lausana
LAURENT GILLIERON / EFE El president del COI saludant els ministres d’Esports de les dues Corees ahir a Lausana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain